Ранни симптоми при проблеми с вестибуларния апарат

Вестибуларен апарат
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Вестибуларният апарат се намира в ухото. Основната му функция е пазенето на равновесие при хората. Представляван е от горната част на ципестия лабиринт на вътрешното ухо. Другата част от същия този ципест лабиринт принадлежи към органа на слуха. Равновесната (горна) част на ципестия лабиринт е изградена от две торбички, като в тях има течност - ендолимфа.

Често при физическо или нервно напрежение могат да настъпят проблеми с вестибуларния апарат. Други фактори за разстройване на сложната система, отговаряща за равновесието, могат да бъдат продължителното излагане на студ, влага и проблеми с обмяната на веществата, възпаление на ушите и стомашно-чревното разстройство.

Един от признаците, че нещо не е наред с вестибуларната ни система, може да бъде прилошаването, когато се движите в автомобил. Проблемите със системата ни на равновесие имат специфични симптоми. При проявяването им трябва веднага да се потърси лекар, за да бъде поставена точна диагноза и да започне лечение.

Типичен симптом е световъртежът. Имащите проблеми с вестибуларния апарат често неволно залитат и се блъскат в различни мебели в офиса или у дома. Често те отдават това на проста разсеяност, но рядко се оказват прави. Друг симптом е липсата на оросяване на крайниците и неволевите движения на очите, познати като нистагъм.

Не толкова често, но характерен симптом е и рязката промяна на дишането или пулса. Също така към тази група могат да се причислят и колебанията в артериалното налягане и силното изпотяване в различни периоди от денонощието без определена причина. Характерни са и гаденото и повръщането, както и неволното пребледняване или зачервяване на лицето и шията.

Вестибуларен апарат

Проблемите с вестибуларния апарат са лечими. Това е възможно със специална лечебна гимнастика, която съдейства за възстановяване на връзките в апарата и нормализира функциите му. Специалистите обаче предупреждават, че усвояването на комплексите трябва да става под контрола на рехабилитатор.

Съществуват и медикаментозно и хирургично лечения на основния болестен проблем, който е причина за промяна в състоянието на даден вестибуларен апарат. В голяма част от случите не се касае за енцефалит и тумори, както повечето пациенти предполагат.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати