Пет предложения за домашно лечение при скованост

Пет предложения за домашно лечение при скованост

Сковаността най-често ни изненадва при разтежение, схващане или нараняване на мускулите. При травма те се стягат вследствие на защитен ефект, целящ да предотврати по-големи щети. Причина за сковаването, специално на раменете и гърба, може да бъде нарушено кръвообращение. Сред другите причини за това състояние са стресът, депресията, излагането на студен въздух, липсата на минерали и недостигът на глюкоза.

Ето и пет предложения за домашно лечение при скованост:

1. Масаж

Дори десетминутният масаж прави чудеса при скованост. С него се раздвижва кръвта, а мускулите придобиват тонус. Използвайте етерични масла при масажа за допълнително стимулиране на кръвта. Хубаво е след като свърши масажът, да си вземете топла вана. Тази процедура се прави вечер, непосредствено преди лягане. Хубаво е и стаята за масаж да е затоплена, за да помогне при отпускането на наранените мускули.

2. Топли компреси

Добър метод за справяне със сковаността са топлите компреси. Затоплянето на засегнатия участък помага да се разхлабят стегнатите мускули. Учителят Петър Дънов препоръчва при скованост топли компреси със синапено семе. То се счуква ситно на прах. Поставя се върху готварска хартия, намазана с мед, и се увива около болезненото място. Отгоре се поставя затоплена хавлиена кърпа. Процедурата се прави всяка вечер, докато болката отшуми.

Йога

3. Йога

Ефикасен метод срещу сковаността е и йогата. Тя се препоръчва, когото проблемът е хроничен, а не моментен. Обикновено се комбинира с друг метод. Целта е след като отмине болката, йогата да послужи като профилактика срещу скованост, защото при силна мускулна болка пациентите не могат да изпълняват никакви упражнения.

4. Чай от керевиз

Чаят от целина също помага при скованост. Знае се, че растението влияе изключително добре при възпаления и настинки. Керевизът води до подобряване на кръвотворната система и храносмилането. При скованост корените на целината се нарязват на ситно и се оставят да варят до омекване. Подсладете чая с мед и го пийте сутрин и вечер.

Плодове

5. Плодове

Лечителят Петър Дънов препоръчва ежедневен прием на грозде и ягоди, а целината трябва да е постоянно в менюто ви при скованост. Храни, богати на магнезий, също са препоръчителни. Такива са риба, всякакви ядки, а също и зелена салата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати