Учени: Псувайте, за да се лекувате!

Псувни
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Употребата на ругатни подобрява здравето и притъпява чувството за болка. Доказателството за това най-после бе открито.

На Британския научен фестивал в Суонзи група учени се събра, за да потърси потвърждение, че употребата на ругатни влияе добре на хората. Те се опитват да установят истина ли е, че ругатните на майчиния или на друг език помагат да се справим с негативните емоции. Ако отговорът е Да, това би помогнало да се установи как билингвизмът ни предоставя повече начини да изразим емоциите си.

В момента социалните учени са се заели с провеждането на тестове в кръчмите в Суонзи. Главна цел е да се установи дали физическата реакция на хората към псуването. Пример за това е повишеният пулс при употребата на нецензурни изрази.

Това не е първото изследване, посветено на ползите от псуването. През 2013-та в университета в Кийли учените стигнаха до заключението, че ругатните влияят терапевтично на хората. Това за пореден път доказва, че сдържаността не е от полезните за здравето качества.

Учените от университета в Кил, Германия, са на абсолютно същото мнение. Според тях емоционалните изблици и най-вече – особено крайните, действат болкоуспокояващо. Когато псуваме, това отвлича вниманието на мозъка от болката и се съсредоточава върху т.нар. - нелитературното изложение на собственото негодувание.

Ругаене

Немските специалисти определено са почитатели на псувните. Според тях ругатнята може и да увеличава агресивността, но в състояние на агресия болката се усеща по-слабо. Псувните възникват в дясното полукълбо на мозъка, където се извършва и по-голямата мозъчна дейност, свързана с търсенето на нужните думи. Това я превръща в катализатор на емоционалния център в мозъка, което, от своя страна, води до химични промени.

В проучването група доброволци е разделена на две. Първите са опитали да задържат ръката си в ледена вода, като през цялото време имали възможност да псуват на воля. На втората пък било забранено да говорят каквото и да било, докато държали ръката си във водата.

Хората от първата група издържали повече време благодарение на притъпеното чувство за болка. Вековната псувня се явява като емоционален и физиологичен отговор на неблагоприятната външна обстановка. Това я превръща във вид вербално лекарство за хората.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати