Никога не проверявайте симптомите си в Гугъл. Ето защо

Никога не проверявайте симптомите си в Гугъл. Ето защо
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
Виж ››

Никога, ама никога не използвайте Гугъл, за да проверявате симптомите на вашето дете. Според ново проучване на Американската академия по педиатрия родителите, които използват търсачките, за да опитат да диагностицират какво не е наред с детето им, могат да причиняват повече вреда, отколкото добро.

Според експертите по този начин на първо място заради ровенето в Интернет се появява недоверие между лекаря и родителя, възможно е стресирането на възрастните или на децата, а не на последно място много вероятно е поставянето на късна диагноза.

Интернет е мощен информационен инструмент, но е ограничен от неспособността му да разсъждава и мисли, казва водещият автор на изследването професор Рут Миланайк. Простото въвеждане на колекция от симптоми в търсачката не може да отрази в никакъв случай действителната медицинска ситуация, добавя тя.

В изследването участвали 1 385 родители, които са на възраст между 32 и 36 години. Те имали поне едно дете под 12-годишна възраст. Данните показали, че компютърно генерирани диагнози могат да заблудят пациентите или родителите и да ги накарат да оспорят медицинските способности на лекарите и да потърсят второ мнение, като по този начин забавят лечението.

Никога не проверявайте симптомите си в Гугъл. Ето защо

Друг недостатък на Гугъл диагностиката е съмнителната информация, на която може човек да попадне. Интернет пространството гъмжи от лъжливи данни. Така притесненият от болестта на детето си родител може да бъде подложен на ненужни дози стрес. Още повече не са рядкост случаите, в които хора, уплашени от откритото в Интернет, започват съмнително лечение, застрашаващо не само здравето, а и живота на пациентите.

В заключителния доклад на изследването учените препоръчват на педиатрите да насърчават родителите да споделят всички притеснения, които имат, за да може лекарят да ги запознае с причините, поради които е изключена друга диагноза.

На родителите се препоръчва каквито и съмнения да имат да търсят второ мнение, но най-вече да не се страхуват да обсъждат резултатите от интернет информацията с лекаря си и по този начин да успокоят себе си и да помогнат на детето си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати