ezine.bg»Статии»Здраве»Унищожителната вреда от газираните напитки

Унищожителната вреда от газираните напитки

Газирано
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Вредата от газирани напитки се крие във веществата, които се включват в състава им. Най-известното сред тези вещества е аспартамът.

Това е подсладител, хранителна добавка, която е 200 пъти по-сладка от захарта, но не включва въглехидрати. Учените считат, че 40 мг на ден са съвсем безобидни, но в една чаша газирана напитка се съдържа до 50 мг аспартам!

В газираните напитки често се добавя лимонена киселина. Отделно се добавят т.нар консерванти: E121, E123, E240, E954a, E924v. Кофеинът също е част от газираните напитки. Той стимулира нервната система. Децата, които прекаляват с газирани напитки, в чието съдържание фигурира кофеин, са по-тревожни, лошо спят, често страдат от главоболие. Могат лесно да загубят концентрация.

Енергийни Напитки

Друга, не по-малко популярна съставка в газираните напитки, е въглеродният двуокис. Сам по себе си той не представлява никаква опасност. Но присъствието му във вода стимулира секрецията на стомашните сокове, причинява подуване на корема.

Газираните напитки са противопоказни за деца под 3 години. Също при хора с различни хронични заболявания: алергии, прекомерно телесно тегло, гастрит, язва.

Газираните напитки не са препоръчителни също за хора, които искат да отслабнат. Американски учени твърдят, че сладките газирани напитки увеличават възможността за затлъстяване почти двойно.

Вреди от Газираното

Газирани напитки провокират редица заболявания. Насърчават развитието на кариеси. С приема им се свързва и изтъняването на костите, които стават по-крехки. Ето защо е много важно децата да приемат повече мляко, отколкото газирани напитки. Защото калцият от млякото, който се натрупва в костите им по време на растежа, ще им е нужен за цял живот.

Лекари предполагат, че в образуването на камъните в бъбреците, също донякъде са виновни газираните напитки. Те обвиняват фосфорната киселина за това. И след проблеми с бъбреците, медиците строго забраняват консумацията на газирано.

Научно доказано е, че сладките газирани напитки могат да причинят диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати