Мозък от риба – потенциален лек срещу слепотата

Очи

Има много причини, които могат да доведат до влошаване на зрението или слепота. Очите ни са сред най-деликатните органи в тялото. Те са постоянно изложени на мръсотия, инфекция и замърсяване, а след това идват и лошите ефекти от гледане на прекалено много телевизия или прекарване на часове, взряни в смартфони и лаптопи. Всичко изброено, разбира се, е за сметка на това как виждате.

Въпреки че има различни лечения, които могат да коригират зрението, ако страдате от далекогледство или късогледство, все още няма лечение за пълна слепота. Някои от най-честите причини за слепота включват глаукома, катаракта, увреждане на ретината или дори дефицит на витамин А.

В продължение на много години изследователите и експертите работят върху намирането на различни начини за лечение на слепота и възстановяване на зрението. Сега ново изследване на експерти от университета Вандербилт в Съединените щати води до нови надежди за справянето с този проблем.

Слепота

Учените твърдят, че специфичен химикал, открит в мозъка на рибите зебра, може да възстанови ретината на човешкото око. Те установили, че химикалът аминомаслена киселина, съдържащ се в мозъка на рибите, подтиква очите да започнат процес на саморегулиране и самолекуване. Този вид киселина е невротрансмитер, който се съдържа и в човешкото тяло, но в много по-малки пропорции и служи основно за успокояване на нервната дейност в зрителните органи

Изследването твърди, че с повишаване на концентрацията на аминомаслената киселина в човешкия организъм учените ще могат да го подтикнат да започне процес на самолекуване на увредените очи и по този начин ще успеят да излекуват слепотата.

Учените установили, че инжектирането на рибешкия невротрансмитер в око променя и човешкия му вариант и той започва да действа по друг начин – вместо да успокоява нервната функция, той подтиква нервите да се саморегенерират.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати