ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защо вдигаме кръвното?

Защо вдигаме кръвното?

Има различни причини за вдигане на кръвното налягане
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Всички знаем, че високото кръвно налягане не е шега работа. Ако не се лекува, може да доведе до смърт. Така че контролирането на кръвното налягане е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се предпазите от сърдечни заболявания и инсулт.

Защо вдигаме кръвното налягане? Изследователи твърдят, че ако човек има роднини с високо кръвно налягане, вероятността да страда от тази болест е по-голяма, но има и много други фактори, които играят роля за това.

Една от основните причини за високо кръвно нялягане е наднорменото тегло. За хората с излишни килограми се препоръчва балансирана нискокалорична диета, като се избягват всякакви бързи диети и се поддържа програма с умерени физически упражнения.

Предпоставка за вдигане на кръвното налягане се явява и тютюнопушенето. Изследванията показват обаче, че ако откажете цигарите, можете да подобрите здравето си и да намалите кръвното налягане, без значение колко време сте били пушачи.

Сред главните виновници за възникване на хипертония е стресът. За това отделете време за почивка. Ако се усещате напрегнати, ядосани или уморени, рискът от поява на високо кръвно налягане е по-голям.

Добре е да намерите някои начини да се отпуснете и да се справите с тези състояния, преди те да окажат неблагоприятен ефект върху здравето ви. Някои храни и напитки повишават кръвното.

Опушените храни са причина за всигане на кръвното налягане

Солта например се знае, че предизвиква хипертония, за това ограничете я до минимум. Избягвайте също консервираните храни, колбасите, пушените храни, сладкишите и алкохола. Увеличете приема на калий, тъй като това може да има антихипертоничен ефект. Добра превенция срещу хипертония е и спортът. Редовните упражнения и и добрата физическа форма значително намаляват риска от вдигане на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати