Как кофеинът действа на тялото ви

Кофеин

Почти всеки от нас разчита на сутрешното кафе, за да отвори очите си достатъчно и да стигне по-бързо до работното място. Мнозина са и тези, които залагат на тонизиращи напитки, за да останат в кондиция и будни в следобедните часове на работния ден. Според проучвания около 80% от възрастните приемат някаква форма на кофеин всеки ден. Но как кофеинът действа на тялото ви?

Кофеинът прави много повече, отколкото просто да ви държи будни. Това е стимулант на централната нервна система, който засяга тялото по много начини. Познаването на неговите дългосрочни ефекти върху тялото може да ви накара да помислите два пъти, преди да изпиете четвърта чаша кафе.

Кофеинът не осигурява хранителна стойност сам по себе си. На практика той няма вкус, така че не е задължително да знаете дали е във вашата храна. Дори някои лекарства могат да съдържат кофеин без ваше знание.

Тази съставка почти винаги причинява някои симптоми. Като минимум може да се почувствате по-енергични, но с течение на времето и употребата на твърде много кофеин ефектите му върху вас може да намалеят. Повечето здрави възрастни е безопасно да консумират до 400 милиграма кофеин на ден.

Важно е да се знае, че като консумирате едно и също количество кофеин на ден, тялото ви развива толерантност към него. Други фактори като възрастта, телесната маса и цялостното здраве могат да определят и вашата толерантност към кофеина. Ако искате да намалите дневното количеството, което приемате, най-добре е да намалите постепенно консумацията. Какво е познатото действие на кофеин?

Главоболие

Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система. Когато достигне до мозъка ви, най-забележимият ефект е бдителността. Ще се почувствате по-будни и по-малко уморени. Затова е често срещана съставка в лекарствата за лечение на сънливост, главоболие и мигрена. Проучванията също така установяват, че хората, които пият кафе редовно, по-рядко се сблъскват с болестта на Алцхаймер и деменция. Кофеинът намалява риска от самоубийство с 45%. Тези ползи са ограничени до хората, които пият стандартно, а не безкофеиново кафе.

Прекаляването с кафето обаче може да доведе до вреди от кофеин. Например, прекалено много кофеин може да доведе до главоболие, безпокойство, раздразнителност, а дори и сънливост. Въпреки че е изключително рядко, възможно е при предозиране с кофеина да се появят симптоми като объркване, халюцинации, повръщане.

Кофеинът увеличава количеството киселина в стомаха и може да предизвика стомашни киселини или диария. Съставката в големи количества може да повлияе на абсорбцията и метаболизма на калция. Това може да допринесе за изтъняване на костите (остеопороза).

Не на последно място, кофеинът може да причини високо кръвно налягане. Ето защо трябва да сте наистина бдителни с него. След като сте запознати със сериозното действие на кофеин, пропускайте кафето по-често.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати