ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Физически упражнения срещу деменция

Физически упражнения срещу деменция

Деменция

Много хора се притесняват от деменция с напредването на годините и, разбира се, има защо. Въпреки че може да ви е казано, че всичко, което можете да направите, е да се надявате за най-доброто и да чакате изобретяването на качествено фармацевтично лечение, истината е много по-окуражаваща.

Нови изследвания показват, че можете да намалите риска от деменция чрез комбинация от прости, но ефективни промени в начина на живот. Чрез воденето на здравословен начин на живот може да сте в състояние да предотвратите симптомите на мозъчната атрофия и да забавите или дори да обърнете процеса на влошаване. Физическите упражнения срещу деменция са ключът към по-доброто здраве.

Мисълта за развитие на болестта на Алцхаймер, докато остарявате, може да бъде ужасяваща перспектива, особено ако сте станали свидетели на любим човек, засегнат от болестта. Изследователи от цял свят се стремят към лечение на коварното заболяване, но тъй като честотите на разпространение се покачват, фокусът им в последните години се разшири от лечение към стратегии за превенция. Това, което са открили, е, че може да се предотвратят или забавят симптомите на деменцията чрез комбинация от физически упражнения и някои здравословни навици.

Чрез идентифицирането и контрола на личните рискови фактори можете да увеличите максимално шансовете си за здравословно състояние на мозъка през целия живот и да предприемете ефективни стъпки за запазване на вашите когнитивни способности.

По последни данни редовното физическо натоварване може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с до 50%. Нещо повече, упражненията могат да забавят по-нататъшното влошаване на състоянието на тези, които вече са започнали да развиват когнитивни проблеми. Някои физически упражнения срещу деменция поддържат мозъка в добро състояние и забавят процесите на преждевременно стареене.

Целта е поне 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмица. Идеалният план включва комбинация от кардио тренировка и силова тренировка. Добрите дейности за начинаещи включват ходене и плуване.

Умерените нива на тренировки с тежести и съпротива не само увеличават мускулната маса, но и поддържат здравето на мозъка. За тези над 65-годишна възраст добавянето на 2-3 сеанса за сила на седмичното занимание може да намали риска от Алцхаймер на половина.

Йога

Включете упражнения за балансиране и координация. Травмите на главата от падане може да са изключително опасни, но са все по-вероятни с напредването на възрастта. Това увеличава също риска от болестта на Алцхаймер и деменция. Упражненията за баланс и координация могат да ви помогнат да останете гъвкави и да избягвате подобни инциденти. Опитайте йога, Тай Чи или упражнения, използващи балансиращи топки.

Ако сте били неактивни за известно време, започването на тренировъчна програма може да бъде смущаваща. Но помнете, че дори малкото упражнение е по-добро от никакво. Всъщност добавянето на скромни количества физическа активност към ежеседмичната ви рутина може да има дълбоки ползи за здравето. Изберете дейностите, които ви харесват и започнете да правите малки тренировки, например 10-минутна разходки няколко пъти на ден, и си позволете постепенно да изградите своя инерция и самочувствие.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати