Съвети при решаване на семейни проблеми

Решаване на семейни проблеми

Ако някоя приятелка ви каже, че в нейния дом винаги цари мир и спокойствие, просто не ѝ вярвайте. Във всяко едно домакинство съществуват разнообразни семейни проблеми, възникват спорове и т.н. И това е съвсем нормално.

Затова тук няма да се опитваме да ви дадем съвет как да избегнете подобни кризисни ситуации, защото това е почти невъзможно.

Ще предложим на вниманието ви обаче 3 топ съвета за решаване на семейни проблеми. Ето как можете да овладеете и да решите съответната семейна драма.

1. Не избързвайте в заключенията си

Дори да сте изпаднали в отвратителната ситуация да заподозрете, че мъжът ви ви изневерява или пък установите, че детето ви бяга от училище, не избързвайте да обвинявате когото и да е. Помислете какво би могло да предизвика подобно поведение, защото може вината по един или друг начин да се крие именно във вас.

Проблеми с мъжа

По повод първия пример е напълно възможно вие неусетно да сте се превърнали в нещо като ледена кралица и мъжът ви да е престанал да изпитва "апетити" към вас. Логично е да потърси чуждо легло.

А защо детето ви бяга от училище? Да не е защото толкова сте се вманиачили да го превърнете в гений, че то постепенно е започнало да изпитва страх от изпитвания и оценки? Не казваме, че вината за всичко трябва да е ваша, но преди да съдите който и било и за каквото и да е, първо помислете дали не грешите вие.

2. Не си затваряйте очите

И не заравяйте главата си в земята подобно на щраус пред възникналите проблеми в семейството!

Дори и да сте стигнали до извода, че относно конкретния семеен проблем вие нямате никаква вина, то не си мислете, нито че той е ясен на всички членове от семейството ви, нито пък, че ще се реши от само себе си. Ако виновникът е половинката ви или пък някое от децата ви, няма да постигнете нищо, ако се правите на сърдити и просто престанете да говорите с тях.

Как да решим проблемите у дома

Напротив! Говорете открито и не забравяйте да споделяте както мнението си, така и чувствата си. Опитайте се да водите нормален диалог, без повишаване на тон. Само така би се намерило някакво разумно решение на проблемите ви.

3. Не бъдете злопаметни

Знаете приказката Казана дума, хвърлен камък! , която често се превръща в реалност по време на кавгите и споровете ни. Започваме несъзнателно да се обиждаме един друг и да си прехвърляме вината, неизбежно отваряйки "стари рани".

Истината е, че когато обиждаме някого, ние го правим с несъзнателната идея да го нараним и не влагаме особен смисъл в думите си. Така че мислете за сегашния проблем, както и за бъдещото му решение, а не за отминали случки, които е най-добре да си останат в миналото!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати