ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Какво трябва да знаем за фонтанелата на бебето?

Какво трябва да знаем за фонтанелата на бебето?

Фонтанелата на бебето

Фонтанелата е отвор в черепа на бебето, място където костите още не са пораснали и не са се съединили.

Фонтанелата има две основни задачи:

1. При раждане

Фонтанелата позволява на костите на черепа да се движат, за да може главата на бебето да промени формата си по време на раждането. Тъй като родовият канал е тесен, свиването на костите помага на бебето да се роди по-лесно.

2. При растеж

Главата на новороденото е малка, но расте много бързо през първите две години от живота му. Пространството между костите на черепа оставят място за бърз растеж на мозъка на бебето.

Видове фонтанела при бебетата

Новородените имат шест вида фонтанела:

Предна фонтанела

Това е фонтанелата, която повечето хора познават като мекото място. При раждането средният размер на предната фонтанела е с диаметър около 2, 1см, но може и да бъде по-голям или по-малък.

Задна фонтанела

Спящо бебе

Тя се намира в задната част на черепа на бебето. Този малък отвор е във формата на триъгълник и обикновено е около 1-2 сантиметра при раждането.

Мастоидни фонтанели

Има по една от всяка страна на главата, в задната част на черепа зад ушите.

Сфеноидални фонтанели

Те са разположени към предната част на черепа близо до слепоочията.

Кога се затваря фонтанелата?

Костите на черепа не се затварят напълно през детските години, защото мозъкът и тялото все още се нуждаят от място, за да растат. Процесът за затваряне на фонтанелата може да отнеме две или повече години.

Грижа за фонтанелата на бебето

Бебе

Когато детето ви плаче, повръща или лежи, фонтанелата може да изглежда леко изпъкнала, но тя се връща на място, когато бебето се успокои.

Понякога изглежда така сякаш фонтанелата на бебето пулсира, но това е нормално и не бива да ви плаши.

Ако фонтанелата на изглежда леко хлътнала, това може да е знак за дехидратация на бебето. Това се случва, когато бебето не получава достатъчно течности или губи повече от колкото приема.

Ако фонтанелата е издута и не спада, това може да означава че в мозъка има натрупване на течности. Това състояние може да изисква незабавна лекарска намеса.

Мекото място на вашето бебе може да изглежда страшно в началото. Може да не искате да докоснете главата му, защото се опасявате че ще му навредите, но докосването на фонтанелата няма да му навреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати