ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Защо е важно правилното хранене на бебето

Защо е важно правилното хранене на бебето

Защо е важно правилното хранене на бебето

Защо е важно правилното хранене на бебето? Основни факти:

• Всяко дете трябва да има добро хранене.

• Недохранването е свързано с 35% от заболяванията при деца под пет години.

• В световен мащаб, 30% от деца под пет години са недоразвити и 18% са с ниско тегло за височина си, най-вече като следствие на лошото хранене и повтарящи се инфекции, а 43 милиона са с наднормено тегло.

• Средно около 35% от бебетата на възраст от 0 до 6 месеца са изключително кърмени.

• Малко деца получават хранително подходящи и безопасни допълнителни храни.

• Оптималното кърмене и допълнителните хранителни навици могат да спасят живота на 1.5 милиона деца под пет годишна възраст всяка година.

Недохранването е свързано с 35% от заболяванията за деца под пет години. На бебето и малкото дете храненето е ключова област за подобряване на оцеляването на детето и насърчаване на здравословен растеж и развитие. Първите две години от живота на детето са особено важни, като оптималното хранене през този период ще доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността, за намаляване на риска от хронични заболявания и като цяло за по-добро развитие. В действителност, оптималното кърмене и допълнителните хранителни навици са толкова критични, че те могат да спасят живота на 1.5 милиона деца под пет годишна възраст всяка година. СЗО и УНИЦЕФ препоръките за оптимално хранене на бебето и малкото дете са:

• ранно започване на кърменето - един час след раждане;

• изключително кърмене за първите шест месеца от живота;

• въвеждането на хранително подходящи и безопасни допълнителни храни на шест месеца, заедно с продължаване на кърменето до две години и повече.

Въпреки това много бебета и деца не получават оптимално хранене, например, средно само около 35% от бебетата на възраст от 0 до 6 месеца са изключително на кърма.

Препоръките са били усъвършенствани, за да отговорят на нуждите за кърмачета, родени от ХИВ-позитивни майки. Антиретровирусните интервенции в областта на наркотиците сега позволяват тези деца да се кърмят изключително до шест месеца и да продължат кърменето до най-малко 12 месечна възраст със значително намален риск от предаване на ХИВ.

Кърмене. Изключителното кърмене през първите шест месеца има много ползи за бебето и майката. На едно от първите места сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, които се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. В рамките на един час след раждането, ранното започване на кърменето, предпазва новороденото от придобиване инфекции и намалява смъртността при новородените. Рискът от смъртност в резултат на диария и други инфекции може да се увеличи при бебета, които са или частично кърмени или които не са кърмени изобщо.

Кърмата е също важен източник на енергия и хранителни вещества при деца на възраст от 6 до 23 месеца. Тя може да осигури половината или повечето от енергията на детето, от която се нуждае между 6 и 12 месечна възраст, и една трета от енергийните нужди между 12 и 24 месеца.

Възрастните, които са били кърмени като бебета, често имат ниско кръвно налягане и понижаване на холестерола, както и ниски нива на наднорменото тегло, затлъстяване и диабет тип 2. Кърменето също допринася за здравето и благосъстоянието на майките, то намалява риска от рак на яйчниците и на гърдата - изключителното кърмене на бебета под шест месеца има хормонален ефект, който често предизвиква липса на менструация. Това е естествен (макар и не безпогрешен) метод за контрол на раждаемостта. Майките и техните семейства трябва да бъдат подкрепяни за техните деца, които трябва да бъдат оптимално кърмени.

Допълващото хранене. На около възраст от шест месеца, нуждата от енергия и хранителни вещества на бебето започва да надвишава това, което се предоставя от кърмата и допълващите храни са необходими, за да посрещнат тези нужди. Ако допълнителните храни, не са въведени, когато детето е достигнало шест месеца, или ако те са дадени по неподходящ начин, растежът на бебето може да се провали.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати