ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Поникване на зъбките на бебето

Поникване на зъбките на бебето

Бебе
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
60.00 лв.
Виж ››

Поникването на зъбите на бебето - още един сложен етап свързан с порастването. Повечето бебета са много неспокойни, плачат, нервни са, до момента, в който всички млечни зъби вече не са поникнали.

Преди да дойде този период трябва да преминем през растежа. Не може да се определи кога точно ще изникне първото зъбче. При голяма част от бебенцата зъбът се появява около 6-ия месец, но има и доста случаи, когато това се случва около годинката.

Всичко зависи от развитието на бебчето. До някаква степен значение има и генетичната обусловеност. Преди появата на зъбчето, обаче бебето започва да се чувства неспокойно, защото го сърбят венците. Мъничетата започват сериозно да си лапат ръчичките през този период и отделят значително повече слюнка, нервни и неспокойни са, разваля им се режима, понякога не могат да спят.

При самото изникване на зъба, когато вече е почти на повърхността, бебетата са на-неспокойни. Има няколко начина, по които можем да опитаме да успокоим бебето. Опитайте да му дадете специална гризалка, която е предназначена точно за този период. Можете да му купите и гел за успокояване на венците, който се продава в аптечната мрежа. Ако не помага, а детето е много нервно, говорете с лекар.

Плачещо Бебе

Понякога по време на растежа на зъбите децата губят апетит и това е съвсем нормално – не го насилвайте. Мъничето изпитва болка във венеца, която става по-силна, когато започне да суче.

Съвсем възможно е да вдигне и температура – обикновено до 38 градуса. Ако обаче освен температурата има и разстройство, повръщане или някакво друго неразположение, не чакайте, а се обърнете към лекар.

Първи порастват долните резци, но и това не е правило без изключения. При някои бебенца първо се появяват горните резци или някое странично зъбче. Хубаво е след като се е появил зъб да започнете внимателно да го измивате с четка.

По правило първо се появяват долните, а после горните резци, последователно се появяват и останалите резци, следвани от малките кътници (между годинка и годинка и половина). Кучешките зъбчета растат до две годишна възраст. Големите четири кътника се появяват преди третата годинка на малкото дете. И млечните зъби са излезли – 20 мънички белички перлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати