Кои са най-добрите страни за отглеждане на деца

Деца

Годишната класация на британската благотворителна организация Спасете децата обяви десетте най-добри и съответно десетте най-лоши страни за отглеждане на деца.

При подреждането са участвали фактори като здравната култура на майките, образователната им степен, както и индикатори, които са определяли здравословното състояние и храненето на децата.

Изследването е проведено сред 178 държави от цял свят, като са проучвани и условията, в които живеят семействата.

Начело на класацията за страни, където е най-подходящо да бъдеш майка, застава Финландия, последвана от другите скандинавки държави Норвегия и Швеция.

На четвърто и пето място са Исландия и Холандия. В класацията на първите десет са стигнали и Дания, Испания, Германия, Австрия и Белгия.

Отглеждане на дете

България е стигнала до 44-то място в подреждането, като след нея са Черна гора и Словакия.

Финландия е на челна позиция, защото в тази страна смъртните случаи на родилки са 1 към 12 000 жени, а вероятността едно дете да почине преди да е навършило 5-годишна възраст е около 1 на 345 случая.

Жените от скандинавските страни са определени като отличници в реагирането при критични ситуации.

Средиземноморската диета от друга страна определя Испания като страна, в която децата се хранят най-здравословно.

Класацията за държави, в които е най-неподходящо да отгледаш детето си, се оглавява от Сомалия, където една от всеки 16 жени умира при раждане, а едно на всеки седем деца умира преди да е навършило 5 години.

Африка

На второ място в класацията е Демократична република Конго, последвана от Нигер и Мали.

В топ 10 са попаднали още Гвинея-Бисау, Централна Африканска Република, Сиера Леоне, Нигерия, Чад и Кот д`Ивоар.

Повечето от страните, които са най-неподходящи за отглеждане на дете, се намират в Африка и се тресат от военни конфликти.

В Демоктратична република Конго преди време бе изчислено, че е по-опасно да бъдеш майка и дете в страната, отколкото да бъдеш войник. В тази държава повечето хора умират от недохранване, малария и пневмония, а не в битки.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати