С какво е полезен бандажът на Павлик

Бандаж на Павлик

Дисплазията на тазобедрената става и луксацията са състояния, които засягат някои бебета. Те не са нормални и могат да причинят големи трудности с ходенето на детето.

Веднага след раждането педиатърът проверява бебето, като го държи за коленете и натиска надолу бедрените кости, въртейки главите в гнездата им. Когато бедрените кости си стоят на мястото, това означава, че са оформени добре. Ако обаче бедреното съединение щрака и бедрената кост се мести далече назад, това означава, че гнездото е много плоско. Това може да създаде проблеми.

В началото подобни нарушения са се наричали вродена луксация на тазобедрената става. Днес се предполага, че бебетата могат да имат дисплазия на тазобедрената става, плоски стави, които позволяват бедрената кост да се движи свободно, без да е в наличие луксация на тазобедрената става. Други бебета пък имат нормални стави при раждането, но след време се развиват луксация на ставите.

Състоянието е разпространено сред бебета, чиито семейства са имали такива нарушения или самите те имат много хлабави сухожилия. Често се среща и при бебетата със седалищно предлежание. Теориите по въпроса защо настъпват подобни нарушения на растежа на бедрото в утробата са много, но все още няма напълно съгласие.

Не всички случаи на такова нарушение се диагностицират при раждането и е възможно в по-късен етап да се развие дислокация на тазобедрената става, а проблемът да се диагностицира при по-късен физически преглед.

Бебе

Лечението в началото са двойните пелени. Все повече лекари обаче твърдят, че това е крайно безполезно. Ако изкълчването не се установи през първите няколко седмици или ако бедрото е все още хлабаво след седмица, се препоръчват по-интензивни мерки.

Бандаж на Павлик – това е универсалното средството за справяне с проблема. То представлява приспособление от плат и пластмаса, което задържа краката на бебето в определено положение.

Бандажът на Павлик е направен с цел да ограничи движенията на бебето до тромави, за да подпомогне развитието на бедрата. Въпреки че е полезен, бандажът е доста неудобен при кърменето и търкалянето на бебето. Въпреки това повечето бебета го понасят добре. Спрямо това кога е поставен, бандажът на Павлик може да се носи седмица или месец.

В случаите, в които бандажите не помогнат, се използва гипсова отливка. Тя може да спести една хирургическа операция на бебето в бъдеще. В най-тежките случаи, ако нарушението на растежа на бедрото е открито, след като детето е навършило година, или когато всички други лечения не са дали резултат, се прави операция. Интензивното лечение включва физиотерапия.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати