Ще се разделите ли с мъжа си според теорията на 4-те типа двойки?

Любовни двойки

Любовните двойки, които се сформират, могат да се разделят в 4 основни типа, установи мащабно изследване на американски психолози. При всеки едни тях вероятността от раздяла е различна.

Учените са създали модел, който да проследи началото на връзката до вероятността за сватба. Резултатите са публикувани в списание Journal of Marriage and Family.

Ръководителят на проучването Браян Оголски и неговите колеги са установили, че при отделните видове двойки има различна вероятност да застанат пред олтара и въз основа на определянето на типа може да се предскажат бъдещите им отношения.

При анализите си психолозите са разглеждали динамиката в конкретните връзки. Тя се основава на събития като колко време прекарват с приятели, колко чести са скандалите им, колко чести са срещите с родителите им, колко време прекарват заедно и имат ли общи интереси.

Доброволците в експеримента са давали интервюта всеки месец и са споделяли каква в вероятността да се разделят с половинката си.

Въз основа на динамиката във връзката са разделени 4 типа любовни отношения:

1. Драматичната група – това са двойките, чиито отношения са белязани от възходи и падения. Във връзките им се стига от предложения за брак до кратни раздели. Те са най-мнителната група към бъдещ партньор;

Скандал

2. Фокусираните в партньора - това са групата, които се отнасят към половинката като към център на Вселената. В техните отношения се наблюдава устойчивост и еднообразие;

3. Обществено ориентираните двойки – това са любовните двойки, чиито приятели и роднини влияят на интимните им взаимоотношения;

4. Конфликтната група – това са двойките, които често си вдигат бурни скандали;

Най-голяма е вероятността за раздяла има при драматичната група, а най-често до щастлив брак се стига при фокусираните в партньора, показва експертното изследване.

Конфликтната група са вторият тип с най-голяма вероятност за сключване на брак, а на трето място остават обществено ориентираните двойки.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати