Местенето на часовника повишава риска от аборт

Местене на часовник

Преместването на часовника напред или назад може значително да повиши риска за бременните, предупреждават американски учени. Жените, подложили се на ин витро процедура, е по-вероятно да преживят спонтанен аборт през пролетта или есента, показва ново проучване.

Експертите смятат, че това се дължи на малките промени, които лятното часово време причинява на циркадния ритъм – вътрешния часовник на организма. Вече е доказано, че макар разликата да е само един час, при местенето на стрелките рискът от сърдечен пристъп се увеличава с 20%.

Сега с новото изследване за опасностите за бременните преминаването на лятно или зимно часове време получава пореден голям минус. Учените, които са провели изследването, призовават да се направи ново подобно, което да оцени как влияе смяната на времето върху човешката плодовитост.

Данните са от проучване на Бостънския университет. Те са въз основа на подробна оценка на въздействието на променята на времето върху 1 654 дами, подложили се на ин витро процедури в период от 3 години. Всички пациентки преди това са имали спонтанен аборт. Учените разделили жените на три групи в зависимост от времето, в което те били оплодени.

Анализът показал, че при жените имат по-голям риск от аборт, ако техният ембрионен трансфер – поставянето на ембриона в матката, е настъпил 21 дни след промяната на времето. Заключението е направено, след като данните били сравнени с тези на пациентки, чиито ембрионни трансфери били направени извън прозореца на изследването.

Доколкото ни е известно, няма други проучвания, които изследват ефектите на лятното часово време и безплодието, казва водещият изследовател д-р Констанс Лиу. Ученият заявява, това е поредното доказателство, че преминаването към лятно или зимно часово време много повече вреди, отколкото носи ползи.

Бременност

Докато в миналото то е помагало на икономиката, то в днешното механизирано и роботизирано общество с огромните количества стрес и преумора смяната на времето се превръща все повече в потенциална опасност, казва още Лиу.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати