Отказът от месо по време на бременност може да е с шокиращи последици за децата

Бременност

Бременните жени могат да поставят бъдещето на децата си под сериозен риск, ако отказват да ядат месо, сочат нови проучвания. Според Националния институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизма (НИЗАА) във Великобритания рискът децата да станат пристрастени към наркотици в бъдеще е много по-висок при майките, които избират вегетарианството, докато са бременни. Причина е недостигът на витамин В12 за зародишите.

Мащабно проучване на НИЗАА показва, че тийнейджъри, чиито майки не са яли месо, докато са били бременни, по-често стават наркозависими, имат по-голям афинитет към алкохола и цигарите от тези младежи, чиито майки са консумирали месни продукти по време на бременността. От британския институт все още не са категорични в позицията си, защото смятат, че трябва да я препотвърдят с повече изследвания.

Прекалено ниското съдържание на витамин В12 в хранителния режим на бъдещите майки оказва различни отклонения в развитието на бебето. Това е категорично потвърдено. Остава ни със сигурност да докажем как вегетарианската диета по време на бременност може да причини проблеми със злоупотребата с наркотични вещества при потомството по време на тийнейджърските години, казва авторът на проучването Карл Айсенберг.

Данните и статистиката ясно показват това, но ние трябва да подкрепим тези си наблюдения и констатации с ясни научни факти, казва още той.

Тийнейджъри

Учените от НИЗАА подкрепят все пак своето твърдение след наблюдения на развитието на 15 000 бебета, родени в Бристол, Англия в периода 1992 и 1993 година. Изследователите проучвали хранителния режим на майките и как са се развивали децата им с течение на годините. Под внимание били взети и етническата принадлежност и социалният статус.

Наблюдението показало, че близо 89 процента от децата, чиито майки не консумирали месо по време на бременността, развили някаква пристрастеност. Това се дължи на факта, че без редовния прием на витамин В12 мозъкът на бебето не се развива правилно.

Изследователите предупреждават, че с оглед на големия брой хора, които прегръщат идеята на вегетарианство и веганството в последните години, може се стигне до големи неприятности за обществото в най-скоро време.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати