Признаците, че детето ви има екранна зависимост

Екранна зависимост

В новата технологична епоха, в която живеем, няма нищо странно в това да видите дете, което играе на теблет, голям почти колкото него. Макар тези невръстни компютърни умения да са широко критикувани от експертите по педиатрия, компаниите продължават да бълват ежедневно редица приложения и игри, предназначени за най-малките. Нито производителите, нито родителите обръщат някакво внимание на тези предупреждения.

Бързият и лесен източник на забавление за децата и няколкото минути спокойствие за възрастните карат родителите да дават, без да се замислят, таблети в ръцете на децата си. Още повече че устройствата учат най-малките на моторни умения и координация на ръцете.

Постоянното излагане на екранните обаче води до неподозирани последствия. Нови проучвания показват, че заради дългото стоене пред телевизори, таблети и компютрни игри днешните деца са развили нещо, наречено екранна зависимост или с други думи - тежка пристрастеност към екраните.

Смартфони

Родителите, сблъскали се с този проблем, се замислят колко време всъщност децата им прекарват пред екранна. Оказва се, че това е грешен въпрос. Според ново изследване, публикувано в списанието Психология на популярната медийна култура, възрастните трябва да се запитат как децата използват устройствата, а не колко време прекарват пред тях.

Това е най-силният предиктор на емоционалните или социални проблеми, свързани с пристрастяването към екрана, споделят учените.

Очевидно няма значение, ако детето ви прекарва един час или пет пред екрана, въпреки че да седи пет часа, ще е повече от безотговорно. Новото проучване показа, че използването на екрана причинява проблеми в други области на живота и унищожава интереса на детето към всичко останало и то не може да трупа ценен опит, който ще му трябва напред в живота.

Въображение

И така, как точно можете да разберете дали вашето дете е пристрастено към екрани? Потърсете някой от следните предупредителни знаци.

Ако времето на екрана пречи на ежедневните дейности, причинява конфликт за детето или в семейството или е единствената дейност, която носи радостта на детето. В тези случаи трябва сериозно да се притесните, тъй като зависимостта от екрана е свързана с проблеми с взаимоотношенията, поведението и емоциите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати