Мерки за безопасност в дома при отглеждане на куче

безопасен дом за куче

Кучето е най-добрият приятел на човека, гласи известната на всички максима. Всеки, който отглежда в дома си кученце за домашен любимец, ще потвърди веднага, че това е самата истина. Присъствието на умния малък приятел е удовлетворяващо и приятно преживяване за всеки обитател на дома.

Първото и най-важно нещо за всеки стопанин, който е решил да оживи дома си с присъствието на четириногата весела топчица, е безопасността на кученцето. Независимо дали става въпрос за малко бебенце или вече поотраснало куче, необходимо е домът да бъде обезопасен предварително, за да се гарантира безпроблемно ежедневие на новия обитател, както и спокойствието на стопанина. Вижте в следващите редове някои мерки за обезопасяване на дома при взимане на куче:

Всяко жилище е различно и затова обитателите му трябва да преосмислят пространството в дома си преди да внесат в него новия член на семейството. Може да се започне със сервизните помещения.

Банята е място, пълно с предмети, опасни за новото любопитно пале. Всички кошчета за боклук трябва да бъдат на недостъпни за кучето места, тъй като може да се нарани с използвани ножчета, самобръсначки или остри предмети. Всички места, пълни с вода, като вани и тоалетни са притегателен център за кучето, което може да се опита да пие от тях, а и да се удави.

Всички малки предмети из стаите или сервизните помещения, които могат да бъдат погълнати, трябва да се приберат на недостъпни места.

Кученцето може да се нарани или контузи сериозно в някое помещение, докато още не е свикнало. Затова опасните зони могат да бъдат заградени с прегради, каквито хората използват за бебетата, когато не могат да държат под наблюдение пъргавия домашен любимец.

Може да се държат затворени вратите към помещения, които се смятат за изцяло опасни, като например килерите и работилниците, както и складовете за инструменти.

куче в дома

Трябва да се държат затворени капаците на фурната, сушилнята, пералнята, където едно малко кученце лесно може да се побере и скрие, както и да се проверяват преди употреба.

Трябва да се обезопасят балконите, тъй като кучетата имат различно от човешкото усещане за височина и дълбочина и лесно могат да скочат от високо място, или да попаднат в теснина, от която не могат да излязат сами.

Горящите свещи, маслените лампи или други аксесоари могат да предизвикат инциденти, както и забравена горяща камина или огнище, до които кучето има достъп.

Хората, които живеят в къща и разполагат с градина, няма да могат да задържат своя домашен приятел затворен вътре и за да са спокойни, когато тича на воля в градината, трябва да се погрижат за безопасността му.

Оградата трябва да бъде съобразена с възрастта и възможностите на кучето да я преминава лесно и да излиза на оживено място.

Някои породи кучета копаят тунели и затова стопанинът редовно трябва да проверява градината си за такива изненади.

Ако прекарва голяма част от времето си в градината, на кученцето трябва да се подсигурят колибка, играчки и безопасни зони.

Трябва да се премахне достъпът до опасни насаждения, отровни за кучето цветя, както и до растения, третирани с препарати.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати