ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Какви растения гонят мухите от дома?

Какви растения гонят мухите от дома?

Отглеждайте мушкато, за да отблъснете мухите
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Мухите са много досадни и неприятни и това не е единствената им отрицателна страна. На пръв поглед изглеждат безвредни, но в действителност това далеч не е вярно. Поради естеството на техния живот те могат да носят сериозна заплаха за човешкото здраве. И не само възрастните насекоми, но и техните ларви.

Мухите са носители на инфекции и паразити и допринасят за разпространението на инфекциозни болести. Те биха могли да се окажат преносители на заболявания като холера, антракс, дизентерия, хелминтоза, туберкулоза, тиф, туларемия, паратиф.

Ако знаете кои растения гонят мухите от дома, тогава всичко това може да се избегне - насекомите няма да се появят там, където има растения-репеленти.

Голям брой стайни цветя и билки могат да решат проблема с летящите досадни насекоми, които представляват сериозна опасност за хората.

Има група растения, които са предназначени както за дома, така и за навън. Стайните растения живеят целогодишно, а градинските придобиват своите лечебни свойства само с началото на топлия сезон.

Стайни растения, които отблъскват мухите

Мушкатото не изисква специални грижи, прочиства въздуха, отблъсква вредителите.

Лавандулата отблъсква мухите

Лавандулата има особен аромат, украсява всяка стая, успокоява нервната система. Тези цветя изискват внимателно отглеждане и правилна грижа.

У дома може да отглеждате босилек, защото той обича топлината. Това растение с пикантен аромат ще спаси къщата не само от мухи, но и от молци.

Плектрантус или стайна мента - това е много ароматно цвете, което също гони мухите. Също така ще помогне да се отървете от комарите, тъй като няма такива насекоми, които да харесват миризмата му.

Свежи лаврови листа и клони могат да се разпръснат по ъглите на стаята, тъй като миризмата на лаврово дърво отблъсква летящите паразити.

Западна или източна туя, която може да бъде закупена в магазин за цветя. Растението се чувства чудесно у дома, обича слънчева светлина и ефективно плаши летящи насекоми.

Лимонът се справя с мухите, запълва стаята с приятен цитрусов аромат.

Розмаринът също спасява от инвазия на насекоми.

Важно е правилно да се грижите за стайните растения, които носят толкова много ползи за човека, пречистват и дезинфекцират въздуха, отблъскват вредителите.

Градински растения, които отблъскват мухите

Храстът от рициново дърво, не само ще се справи с паразитите, но и ще придаде екзотичен вид.

Евкалиптът действа като репелент и гони мухите

Препоръчително е да се засади розмарин, за да се предотврати натрупването на мухи и комари около къщата.

Орехът произвежда вещества фитонциди, които насекомите не обичат.

Вратигата има силен аромат, който отблъсква мухите.

Евкалиптът отблъсква летящите паразити и също дезинфекцира

въздуха наоколо.

Можете да засадите пелин близо до къщата, така че мухите да не приближават жилището.

Има много растения-репеленти. Най-важното е да се знаят техните имена, както и как да се засадят и как да се грижите за тях. Други естествени репеленти срещу летящите насекоми са: карамфилът, мащерката, лимонова трева, кедър, чесън, лимонова трева, седефче, цитронела, петуния, настурция и др.

Въпреки това е необходимо внимателно да се проучат всички свойства на репелентите, тъй като семената на някои от тях могат да бъдат отровни, а някои растения могат да предизвикат алергични реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати