ezine.bg»Статии»За Дома»Да се научим да пестим пари, докато пазаруваме

Да се научим да пестим пари, докато пазаруваме

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1499
Пазаруване
Спрей моп с гъвкава основа и екстри
Практичен аксесоар за вашия дом:
Спрей моп с гъвкава основа и екстри
47.00 лв.
Виж ››

Разходите за храна са едно от основните пера в джоба на един човек или на дадено домакинство. Замислете се колко пъти сте изпитвали ужасното чувство, когато плащате на касата в магазина, че не сте купили кой знае какво, а плащате маса пари. Големите хипермаркети и магазини ще продължат да ви обират всеки път, щом отидете на пазар, докато просто не им забраните.

А как да стане това? Лесно – стъпвайте колкото се може по-рядко в голям хранителен магазин. Става въпрос за тези места за пазар, в които вземането на количка срещу монета на входа е задължително, в които има определен вход и не може да достигнете изхода без да прекосите абсолютно целия магазин нашир и надлъж.

Замисляли ли сте се защо това е така и защо точно по-тази схема се строят големите хранителни маркети. Отговорът е: за да може да пазарувате повече, повече и още повече. Преминавайки през всички щандове по пътя към касите предразполага към купуването на доста излишни неща, които просто виждаме и решаваме, че трябва да вземем. Точно на тази наша психологическа зависимост разчитат едрите търговски мрежи - на нуждата ни да вземем от всичко, да притежаваме повече, да сме консуматори с абонамент.

Супермаркети

На същия принцип са разположени и вафлите, шоколадите, близалките и т.н. преди самите каси. Почти неизбежно е, човек да чака на опашка от 5-10 човека и да не посегне към някой десерт, който стои централно пред погледа.

Ако загърбите големите хранителни магазини, варианти има доста. Може да се преориентирате към кварталните бакалии, където хем има всичко необходимо, хем няма да се разпускате в пазаруване на излишни чипсове, пуканки за микровълнова, бисквити и т.н.

Портмоне

Ако сериозно искате да намалите от парите, които давате за храна, пробвайте да замените вносните продукти с родно производство. Доста често българските храни не са по-малко качествени от чуждестранните, но пък са доста по-евтини. Разбира се, за да сте сигурни, че купувате добър и изгоден продукт обърнете внимание на състава и грамажа на стоката.

Друг съвет е да се придържате към сезонните плодове и зеленчуци< – те винаги са на по-изгодни цени. Задължително отделете време да обиколите тарабите с плодове и зеленчуци на пазара и да изберете най-доброто за вас. Не пазарувайте от първия търговец, който се изпречи пред очите ви. Навярно по-навътре може да намерите по-здрави ябълки, на доста по-изгодна цена.

Промоционалните оферти от иначе досадните брошури в пощата ви не са лоша идея. Но и тук трябва да подходите с прецизна селективност - не се хвърляйте веднага на най-евтините продукти, които ви се набиват на очи от промоциите. Внимателно вижте срока на годност на място с конкретния магазин и най-важното - четете съдържанието!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати