10 суперхрани, които могат да подобрят живота ви

Суперхрани

Не всички храни са с еднакви качества – някои от тях имат голямо количество витамини, минерали и антиоксиданти. Тези храни са известни като суперхрани – те действат укрепващо на здравето, предпазват от сериозни заболявания и намаляват вредния холестерол.

Според някои специалисти суперхраните удължават живота. Десет са най-разпространените суперхрани. Това е акай бери – екзотични плодове от амазонските джунгли. Тези плодове съдържат голямо количество антиоксиданти, Омега-3 мастни киселини, както и незаменими аминокиселини.

Леща

Йогуртът (кисело мляко) е суперхрана, тъй като е направен от живи бактерии. Благодарение на бактериите йогуртът е в състояние да създаде баланс в храносмилателната система и е полезен за имунната система.

Акай бери

Броколите са пълни с витамин С, с фолиева киселина и витамин А. Те предпазват организма от влиянието на свободните радикали и укрепват имунната система.

Годжи бери

Лещата е суперхрана – тя намалява вредния холестерол и осигурява протеини на организма. Лещата съдържа много желязо, както и витамин В.

Сладките картофи са много полезни за организма. Те съдържат витамин А, витамин С, стабилизират нивото на кръвната захар и съдържат малко калории.

Боровинките се борят с различни видове сериозни заболявания, те са антиоксиданти и предпазват организма от проникването на бактерии.

Дивата сьомга е пълна с Омега-3 мастни киселини, тя намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Тя съдържа витамин D и е много по-ценна от сьомгата, отглеждана в рибарници.

Годжи бери е вкусен плод, който на вкус прилича на солени стафиди. Годжи бери съдържа витамин С, витамин А и много желязо.

Грюнкол е вид зеле, който се приближава до броколите, но не оформя кочан. Грюнкол е пълно с протеини и фибри и съдържа много витамин С.

Ечемикът също е суперхрана. Той е с нисък гликемичен индекс, съдържа много фибри, които регулират метаболизма. Ечемикът намалява нивото на вредния холестерол и балансира кръвната захар. Той съдържа голямо количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати