ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Да изхвърлим всички пестициди и отрови от дома

Да изхвърлим всички пестициди и отрови от дома

Почистващи препарати

Изхвърлянето на пестицидите и отровите от дома, за да заживеете спокойно и една идея по-природосъобразно, изглежда сложен и бавен процес. Но това въобще не е така. Трябва просто да сте наясно на кои стъпки за промяна да наблегнете, за да постигнете желания резултат.

Пестицидите, една от най-опасните и коварни отрови, са предназначени да нанасят вреда. Най-често ги използваме за борба с буболечки, гризачи и плевели, както в градината, както и у дома. Това, което причиняват на тези вредители, се отразява и на нас, тъй като и те са живи същества, отровени с пестициди.

Козметика

Остатъци от градинските пестициди и инсектициди могат да останат в къщата ви, докато тези, с които сме пръскали против хлебарки например, са си вече там.

За да избегнете подобни зловредни натрупвания, то избягвайте използването на токсични химикали, както вътре в дома си, така и на двора. Имайте в предвид, че дори използвани според указанията, пестицидите могат да създадат рискове за здравето.

Тефлон

Отделно от пестицидите-отрови във всеки дом има безброй химикали, които използваме за почистване. Голяма част от съставките им обаче могат да доведат до редица заболявания, включително и рак.

За да предотвратите подобна опасност, заменете част от препаратите с екоалтернативи или си ги приготвяйте сами. Проучете по-обстойно въпроса – с изненада ще установите, че почти всички използвани препарати имат безвредни алтернативи. По този начин ще сте в полза не само на себе си и семейството си, но и на околната среда.

Подобен е случаят и с ароматизаторите, перилните препарати, пластмасовите изделия, дори и козметиката. Важно е да се знаят съставките, за да може да се избегне закупуването и употребата на отрови. Четете внимателно етикетите - веществата, които купувате и използвате ще останат поне за известно време във въздуха в дома и семейството ви ще ги вдишва.

Ароматни свещи

Като най-опасни съставки се смятат хлорът и амонякът – вредни са при вдишване. Ако все пак решите да ги използвате, не забравяйте да проветрявате много добре помещенията, в които се употребяват, и да не прекалявате с количествата. Козметичните материали пък е добре да се заменят с такива, добити от природата, а не наблъскани с химикали.

Добре е да се намали употребата на пластмаси в дома. Те изпускат канцерогенни вещества, натрупващи се в храната и напитките, съхранявани в тях.

Почиствайте редовно плотовете у дома си и внимавайте с тиганите. Смята се, че тефлоновите покрития са вредни за здравето ни.

Изобщо - избягвайте да държите у дома си препарати като пестициди, хербициди, отрови, дори препаратите против бълхи за домашните ви любимци.

Едни от най-опасните неща в домовете ни са ароматизаторите за въздух, както и ароматни свещи или пръчици. Те са пълни с канцерогени, разпръснати с наше позволение из дома. Има безброй други начини да освежите дома си - използвайте лавандула, ванилия, канела или етерични масла например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати