Десет вещи за уютен дом

Уютен дом

Независимо колко време прекарваме в дома си, хубаво е да го обзаведем така, че да ни бъде уютно, приятно и спокойно, когато сме вкъщи. Има няколко фактора, които са от особено значение домът да бъде уютен. На едно от челните места е хигиената – трябва да се стараем винаги да бъде чисто, подредено.

Подредено не означава непременно всичко наредено като в аптека, но видът на жилището трябва да бъде приветлив. Най-малкото да знаете, че ако на вратата се появят неочаквани гости, няма да се притесните да ги поканите у дома.

Хубаво е да използваме пространството по възможно най-рационалния начин. Но в крайна сметка това е нещо, което е субективно. Уютът не за всеки означава много мебели - има хора, които предпочитат свободно пространство и т.н.

Пердета

Най-същественото, за да ви бъде уютно, е всеки вкъщи да се включи в хармонизирането на пространството. Все пак има няколко вещи и предмети, които могат да направят един дом много по-уютен:

1. Камина – зависи от много неща, дали ще можете да си сложите у дома, но пък не може да се отрече какъв семеен уют придава. Представете си студената зимна вечер, а вие сте цялото семейство у дома, запалили сте камината и се наслаждавате на трупащия се вън сняг.

2. Снимки на близки хора – не е задължително навсякъде да бъде окачено с различни снимки, но е добре ако имате в рамки поне обитателите на къщата. Това със сигурност придава една допълнителна топлина на къщата.

Лампи

3. Цветя – не става дума за букети във вази или изкуствени цветя. Препоръчваме да бъдат саксийни – придава свежест, а със сигурност и уют. Ако се притеснявате, че не можете да гледате цветя, не е нужно домът ви да бъде като джунгла. Опитайте с няколко, за да видите дали ще се справите.

4. Ароматни свещи или пръчици – хубаво е да си изберете вашия аромат. Изборът е голям, така че помислете коя е най-подходящата миризма, която подхожда на семейството ви.

5. Повече лампи – повечето осветителни тела правят дома много по-уютен. Предлагаме ви да изберете ключове за осветлението, с които да можете да увеличавате и намалявате светлината.

6. Картини – така да се каже „облечете” стените. Можете да си подберете много варианти – малки на размер картини подредени хаотично по стената или пък по-големи, които пък сте подредили тематично. Още по-уютно би изглеждало, ако картините са ги рисували децата ви – може да не са идеални, но едва ли ще намерите нещо по-прекрасно от техните рисунки.

Възглавници

7. Възглавнички – сложете ги на дивана в хола или трапезарията, по леглата в стаята на децата. Нека да бъдат малки и цветни – напълно контрастни на останалите цветове или пък да допълват интериора. И в двата случая ще внесат допълнителна доза уют.

8. Килими – в случай, че нямате домашен любимец, вземете си от онези пухкави дебели килими и ще видите, че внасят изключителен уют в стаята където са. Единствен недостатък им е, че се чистят трудно.

9. Библиотека с книги – във всеки дом трябва да има обособено място за книгите. Не говорим за тежките огромни библиотеки, които заемат две стени от стаята. Хубаво е обаче книгите да не са наредени в кашони под леглата. Създайте им специално място.

10. Пердета - тъй като вече „облякохме” стените, ред е и на прозорците. Можете да си изберете различни материи, цветове, дори дължини, но пердетата придават една завършеност на цялото жилище.

Уютът в крана сметка зависи от обитателите на дома, от отношенията, които имат по между си.

Виж повече

Рейтинг

5 13
4 28
3 15
2 8
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Ива
Ива
20.11.2015 12:11
Четирите основни неща, които правят уюта са: цветята, картините, килима и пердетата. Всичко останало е въпрос на вкус и предпочитания. Както и за заведенията - най-важното нещо са столовете - ако са стилни и красиви, придават стил на цялото заведение, а ако са пластмасови напр., то придобива евтина визия. За заведения и офиси важи с пълна сила присъствието на цветята и зеленината.
1
0
Лия
Лия
24.01.2014 22:20
Вие сте луди - на кого му пука за детските рисунки, хората луди пари дават за такива цапаници, ми, трайте си, че е детска тогава, казвайте, че е датска, кокошки : )))
5
6
tara
tara
24.11.2013 20:36
всичко казано е вярно, всеки ще намери своя начин да внесе уют в дома си по свой начин. това което не разбирам е коентара на дамата която не би сложила снимки на любимите си хора за да не им гледа физиономиите? случва се да живея в чужди домове когато работя в чужбина и там не мога да пипам много, но снимките на близките ми, иконата на Богородица и българския трибагреник внасят уют и в най-скромния и в най-луксозния дом в който съм живяла
8
2
Таня
Таня
02.10.2013 09:18
Е, хайде да не се лъжем. Колкото и да обичаме и да подкрепяме децата си, обичайните драсканици трудно ще наречем естетични. А в случая става дума за естетика, а не за майчино умиление.
3
2
abv
abv
26.09.2013 12:06
Мариана, ти сигурно нямаш деца-иначе как така една детска рисунка ще бъде неестетична - също така и снимките на близките!?!
3
2
Елена
Елена
18.09.2013 16:31
Всички препоръка в статията са приемливи, но не трябва да забравяме, че домът ни е част от кооперация или панелка. И за да бъде той уютен и външният вид на къщата трябва да е приличен, както входът и стълбищата, защото уютът започва от влизането в къщата.
7
0