ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да състарим мебелите

Как да състарим мебелите

Винтидж мебели
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
Практичен аксесоар за вашия дом:
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
15.00 лв.
Виж ››

Новите технологии ни заливат и няма дом, където те да не са влезли. Явно обаче луксът и хилядите лъскави предмети, които постоянно се появяват, вече не са онова, което хората искат в дома си. Кичът дава крачка назад, за да освободи място на античното, към т.нар. стари предмети.

Много популярни са ретро мебелите, които придават особен стил на дома. Такива мебели носят едновременно уют и топлина. Неповторимата атмосфера на старинни мебели можем да създадем съвсем сами у дома, като използваме няколко техники.

На първо място, за да се получат състарени мебели, необходимо е те да нямат лак. Освен това трябва да отстраните всички замърсявания по повърхността им. За да си направите напукани мебел, снабдете се с мебел от масивно дърво, парафин, акрилни бои, шкурка и матов лак.

Акрилните бои изберете по собствен вкус, но ако искате шкафът или скринът да изглеждат наистина старинно, избирайте пастелни тонови, например резеда, бледожълто, слонова кост.

На места по ъглите на шкафа можете да натъркате с парафин – не е необходимо да бъде по цялата повърхност, нито да е равномерно. След това боядисайте с избрания от вас цвят. Преди да продължите със следващата стъпка, необходимо е да изчакате изделието да изсъхне напълно.

Следващата стъпка е да изшкурите на местата, където искате да се показва естественото дърво. Не забравяйте и ръбовете. Тази стъпка също може да не се прави равномерно, просто го направете, така че да ви харесва на вас.

Ретро мебели

Състареният шкаф е почти готов и можете да го лакирате, но можете също да го обработите с още една техника, за да стане още по-автентичен и да изглежда ретро.

Сигурно сте виждали как някои винтидж-и стари мебели имат мънички пукнатини. Ако и вие искате да си ги направите, ще ви е нужен специален лак. Той се нарича кракъл или кракле.

Тези лакове могат да се нанесат по два начина – между два слоя различни на цвят бои или между боята и естествения вид на мебелите. В случай че сте избрали да сложите кракъл между дървото и боята, под мъничките пукнатини, които ще се оформят, след като боядисате, ще се вижда основният цвят.

При другия вариант под пукнатините ще се вижда първият цвят, с който сте боядисали предмета. Не на последно място, за да стане красиво, необходим е известен опит с кракъл техниката, затова най-добре боядисайте няколко други предмета у дома, за да видите как се получава промяната и кой начин ви харесва повече.

За много хора обаче напукването с кракъл е доста скъпо и те използват алтернативен вариант с C 200. Първо боядисвате повърхността с желаната боя и я оставяте да изсъхне. После нанасяте лепило и след като и то изсъхне, нанасяте другата боя, която сте харесали – когато го нанесете, ще забележите, че започва да се напуква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати