Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да съставим подходящо пролетно меню

Как да съставим подходящо пролетно меню

редакция:
Как да съставим подходящо пролетно меню?

През зимата тялото изпитва недостиг на витамини заради липсата на пресни плодове и зеленчуци. Затова пролетта е подходящо време да се подсили отслабналият организъм, осигурявайки му нужните хранителни вещества в подходящи дози.

За да съставим подходящо пролетно меню, можем да се възползваме и от съветите на диетолозите. Според тях на тялото трябва най-напред да се дадат витамини, антиоксиданти и фибри в големи количества. Те са от първостепенна важност, за да възстановят изгубената жизненост пред студените зимни дни. За целта плодовете, зеленчуците, както и горските плодове трябва да заемат централно място в менюто през пролетта.

От зеленчуци и горски плодове ще дойдат витамин С, фибрите, биофлавоноидите и антиоксидантите. Хапвайте свежи пролетни салати, маруля, репички, рукола и спанак. Ако пресните плодове и зеленчуци са невъзможна опция, замразените също могат да свършат работа.

Нужната доза от важния витамин С може да се набави от порция кисело зеле, шепа касис, замразен във фризера, червени чушки или цитруси, които сега са общодостъпни целогодишно.

В диетата през пролетта е удачно да се включат репички и билки, оранжерийно производство.

Какво още е нужно на отслабналия през зимата организъм?

Витамините А, В, Д и Е са също от голяма нужда и липсват напролет. Те могат да се набавят чрез включване в пролетното меню на пълнозърнест хляб, риба, сметана, може да се разчита също на ядките, месото и други храни, които консумираме редовно.

Витамин В участва в редица процеси в тялото и затова набавянето му чрез храна е необходимост през пролетта. Той може да се осигури с пълнозърнестия хляб, зърнените храни, месните продукти и черния дроб. Те задължително трябва да бъдат включени в пролетното ви меню.

Пролетни храни

Витамин Е, който е мастноразтворим, може да дойде от растителните масла в храната, семената и ядките.

Витамин А, който е необходим за добрия вид на косата, ноктите, кожата, наред с витамин Е, се съдържа в добри дози в жълтъка на яйцата, може да се получи и от заквасена сметана и масло.

Разбира се, всички липси могат да се набавят и с прием на тези вещества като хранителни добавки, но храната е по-приятната и по-добрата опция за тялото.

Вижте още полезни идеи за вашето пролетно меню!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest