Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да съставим подходящо пролетно меню

Как да съставим подходящо пролетно меню

Как да съставим подходящо пролетно меню?

През зимата тялото изпитва недостиг на витамини заради липсата на пресни плодове и зеленчуци. Затова пролетта е подходящо време да се подсили отслабналият организъм, осигурявайки му нужните хранителни вещества в подходящи дози.

За да съставим подходящо пролетно меню, можем да се възползваме и от съветите на диетолозите. Според тях на тялото трябва най-напред да се дадат витамини, антиоксиданти и фибри в големи количества. Те са от първостепенна важност, за да възстановят изгубената жизненост пред студените зимни дни. За целта плодовете, зеленчуците, както и горските плодове трябва да заемат централно място в менюто през пролетта.

От зеленчуци и горски плодове ще дойдат витамин С, фибрите, биофлавоноидите и антиоксидантите. Хапвайте свежи пролетни салати, маруля, репички, рукола и спанак. Ако пресните плодове и зеленчуци са невъзможна опция, замразените също могат да свършат работа.

Нужната доза от важния витамин С може да се набави от порция кисело зеле, шепа касис, замразен във фризера, червени чушки или цитруси, които сега са общодостъпни целогодишно.

В диетата през пролетта е удачно да се включат репички и билки, оранжерийно производство.

Какво още е нужно на отслабналия през зимата организъм?

Витамините А, В, Д и Е са също от голяма нужда и липсват напролет. Те могат да се набавят чрез включване в пролетното меню на пълнозърнест хляб, риба, сметана, може да се разчита също на ядките, месото и други храни, които консумираме редовно.

Витамин В участва в редица процеси в тялото и затова набавянето му чрез храна е необходимост през пролетта. Той може да се осигури с пълнозърнестия хляб, зърнените храни, месните продукти и черния дроб. Те задължително трябва да бъдат включени в пролетното ви меню.

Пролетни храни

Витамин Е, който е мастноразтворим, може да дойде от растителните масла в храната, семената и ядките.

Витамин А, който е необходим за добрия вид на косата, ноктите, кожата, наред с витамин Е, се съдържа в добри дози в жълтъка на яйцата, може да се получи и от заквасена сметана и масло.

Разбира се, всички липси могат да се набавят и с прием на тези вещества като хранителни добавки, но храната е по-приятната и по-добрата опция за тялото.

Вижте още полезни идеи за вашето пролетно меню!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest