Внимание! Опасните храни

Риба Фугу

Макар и надарени с най-висока интелигентност на планетата, единствени хората от всички живи същества не проявяват склонността да пренебрегват заложения в тях инстинкт за оцеляване. Типичен пример за това са някои видове храни, които са смъртоносни, но въпреки това хората продължават да ги консумират и даже смятат някои от тях за деликатес. Ето и най-опасните от тях:

Риба Фугу, Япония

Във вътрешните органи на рибата Фугу има смъртоносни дози тетродоксотин – вещество, причиняващо смърт за минути, и за което няма противоотрова. Приготвянето на морския деликатес е изкуство и изисква специално разрешително. За майсторство се смята рибата да бъде приготвена така, че в нея да остане известно количество отрова, която да загорчи на езика на клиента, но да не го убие.

Аки, Ямайка

В детските приказки на Карибския басейн лошите не дават на добрите отровни ябълки, а аки. Плодът е изключително вкусен, но когато се опита, без да е напълно узрял, освобождава огромно количество глюкоза в черния дроб, което води до бавна и мъчителна смърт.

Гигантска жаба бик, Намибия

Най-голямата жаба на планетата е жабата бик. Тя е изключителен деликатес в цяла Южна Африка. Консумацията ѝ обаче крие огромни рискове. Ако се сготви, преди да се е развила напълно, освободеният от жлезите ѝ токсин води до бъбречна недостатъчност. Местните препоръчват тези жаби да бъдат ловени и готвени в периода на размножаване.

Октопод Сан Нак Джи, Южна Корея

Сирене

Един от най-големите деликатеси, някога поднасян само на благородниците, е малкият октопод Сан Нак Джи. Месото се сервира сурово, докато пипалата още мърдат. Всичко се поднася поръсено със зехтин и подправки. Опасността идва от това, че пипалата все още мърдат и не биха се поколебали да използват своите вендузи, ако се опитате да ги преглътнете. Известни са не малко случаи на задушили се клиенти в корейските ресторанти.

Касу Марзу, Италия

Този вид сирене и до днес има своите почитатели, въпреки че е забранен в по-голямата част на Италия. Приготвя се от ферментирало овче мляко. В него се поставят специален вид мухи, които трябва да снесат яйцата си. След излюпването им ларвите размекват сиренето и то е готово за консумация. Сиренето обаче трябва да се яде, докато ларвите са живи, за да се избегне натравяне.

Въпреки опасността на тези храни те са редки и слабо познати и следователно е малка вероятността много хора да се отровят с тях, след като ги опитат. Не така стои въпросът с бързите храни – бургери, дюнери и пици на парче, които според учените са най-опасните храни на света.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати