Кой какво ще получи за Коледа и Нова година

Коледа

Дядо Коледа раздава подаръци на всички послушни деца, но в различните страни има традиции и той винаги се съобразява с тях. Така например малките датчани получават дървена или плюшена елхичка с тролче под клоните. В полунощ на Бъдни вечер домакинята слага на масата оризова каша, на дъното на която има един бадем. На което момиче се падне, то ще се ожени скоро.

В Англия хлапетата пишат писма до Бащата на Коледа - Father Christmas. След като писмото е написано и опаковано, се хвърля в огъня в камината, а димът отнася желанието на детето до Бащата на Коледата. В семейството подаръците, които са оставени от добрия старец под елхата, се разпределят чрез жребий.

В Италия към края на годината от всички прозорци хвърчат стари и ненужни предмети. Жителите на Ботуша винаги държат до Нова година да освободят дома си от стари вещи и отсега пазаруват червено бельо, за да го подарят на роднините си за Нова година. Малките италианчета очакват подаръци не от дядо Коледа, а от жена му, която се казва Ла Бефана.

Жителите на Индия имат традиция, но тя е свързана с Нова година, а не с Коледа – майките нареждат на специален поднос вкусотии, малки подаръчета и цветя. На сутринта отвеждат децата си със затворени очи до подноса, за да получат подаръците си.

В Китай Дядо Коледа, известен там като Дун Че Лао Рен, оставя подаръците си в чорапчетата, които предвидливите хлапета закачат в стаите си. Във Виетнам, Корея и Монголия задължителен аксесоар за Нова година е греблото, декорирано със скъпи накити. С него се загребва щастието в последния ден от годината.

В САЩ е хит коледните подаръци да бъдат слагани в няколко опаковки и самото развиване на безкрайните хартии и отварянето на няколко кутии, сложени една в друга, да допринесе за празничната глъчка.

Коледна Елха

В Швеция на Нова година приятелите си подаряват... свещи. В къщите, където има деца, в полунощ таткото изхвърля боклука и се връща като Юл Томтен – шведския дядо Мраз. Той подарява подаръци на хлапетата, а мъж от семейството хвърля серпантина във въздуха. В Гренландия за празниците е традиция да се разменят ледени фигурки на животни, които поради студения климат остават дълго време като украса.

На Нова година в Испания се носи кошница с шампанско и нуга, ако отивате на гости на приятели. На централния площад на всеки град има голяма елха, под която всички се събират, за да ядат грозде. Когато часовникът започне да бие полунощ, всеки се опитва да изяде 12 зърна грозде. Това гарантира сбъдване на най-съкровенните пожелания.

В Исландия децата не знаят кога точно ще получат подаръка си от Дядо Коледа – това може да се случи в рамките на почти четири седмици – от първи до двадесет и четвърти декември. Ако някой не е слушал, получава в обувката си не подарък, а картоф.

Още Коледни Пожелания и Пожелания за Нова Година.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати