ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Хитринки в прането

Хитринки в прането

Пране
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Прането е ключов момент за живота на вашите дрехи. Ако го правите правилно, можете да удължите живота им и да запазите цветовете ярки за по-дълго.

Основните правила за пране са известни на всяка домакиня. Така например всеки знае, че тъмните дрехи изискват повече грижа от светлите и белите. Те се перат в хладка или студена вода и се слагат в пералнята обърнати на обратно. Има обаче и трикове, които могат не само да удължат живота на дрехите ви, но и значително да намалят разходите за пране. Ето кои са те:

За да избегнете грешки, с перманентен маркер надпишете етикетите на дрехите, които не трябва да се перат в пералнята или да се сушат в сушилнята.

Вълнените, копринените и дрехите от естествен памук трябва да се перат на ръка. Ако не разполагате с време, то в пералнята те се перат на програма за деликатно изпиране. Когато уредът няма тази функция, то трябва да я нагласите на студена вода и без центрофуга.

Ярките цветове се запазват с добавянето на лъжица пипер в пералнята. За да направите белите дрехи блестящи и лъскави, добавете хапче аспирин. Тъмните цветове на дрехите пък се запазват за по-дълго с чаша сол, добавена по време на плакненето.

Пералня

Упоритите петна се премахват с дезинфектант за ръце. Ако имате петна от сладко или шоколад пък, може да ги премахнете със смес от равни части лимонов сок и вода. Когато петната са упорити, добавете и малко сода.

Когато добавяте препарат за пране, винаги се съобразявайте с препоръчаното количество – нито повече, нито по-малко.

Универсален начин чаршафите да не се намачкват в сушилнята, е слагането на топка фолио в нея. За да изсъхнат дрехите по-бързо пък в първите 15 минути от цикъла, сложете пухкава хавлия в нея.

Дрехите от естествена коприна се чистят само и единствено на химическо. Дори на етикета им да пише, че може да ги перете на ръка, не рискувайте, тъй като може да ги съсипете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати