Готварска сол връща младостта на килима

Готварска сол връща младостта на килима

Ако килимът ви не е първа младост, колкото и да го чистите, все ще личи. Освен ако редовно не го минавате със специална миеща прахосмукачка. С обикновена готварска сол ще върнете времето назад – поне за вашия килим.

Купете няколко килограма сол и обилно наръсете килима. Оставете пет минути и след това изметете с много твърда метла. Преди това обаче трябва да измиете метлата в гореща сапунена вода.

Когато метлата стане мръсна, я изплакнете и продължете с метенето. Ако навън има сняг, изнесете килима на снега и с помощта на метла го покрийте целия със сняг. След десетина минути изметете мръсния сняг. При нужда повторете.

Чистенето с помощта на запарка от черен чай е подходяща само за тъмни килими, за светли изобщо не се препоръчва. На тъмните килими чайната запарка придава наситен цвят и блясък.

За целта запарете истински черен чай на листенца, излейте течността или по-точно изпийте прецедения чай и сложете листенцата върху марля. Увийте я хубаво и отцедете листенцата.

Готварска сол връща младостта на килима

След това разхвърлете по целия килим запарката и след 15 минути изметете с помощта на твърда метла или изчистете с прахосмукачка. Чистенето с дървени стърготини пък се препоръчва за светли килими.

Леко напръскайте стърготините със смес от разреден с вода препарат за килими и няколко капки бензин. След това разхвърляйте по килима и след десетина минути изметете с метла.

Чистенето с оцет освежава цветовете на килима. Първо изчистете хубаво прахта, като минете килима с прахосмукачка. След това потопете твърда четка в разтвор от оцет и вода в пропорция една супена лъжица оцет на един литър вода.

Минете целия килим с тази четка, като периодично я потопявате отново в течността. Следвайте посоката на власинките, за да бъде цветът наистина наситен. След като изсъхне, ефектът ще ви порази.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати