ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Чистенето е по-опасно за здравето от цигарите

Чистенето е по-опасно за здравето от цигарите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
чистене
Дозатор за течен сапун за мивка-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дозатор за течен сапун за мивка
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

По един час чистене всеки ден може да се окаже по-опасно за здравето на белите ви дробове от 20 цигари, показва ново проучване. Изследването твърди, че прекаленото вманиачаване по чистотата ще ви създаде големи проблеми.

Проучването е проведено в Норвегия и доказало, че капацитетът на белите дробове на жени, които всеки ден чистят вкъщи, е намалял. Жените пък, които работят като домашни помощници по-често имат проблеми с белите дробове.

Рискът от астма също се увеличава многократно при дамите, които ежедневно почистват дома си.

Проблемът идва от препаратите за почистване, казва професор Сесил Свантес от университета в Берген. В тях се съдържат съставки, които при вдишване силно увреждат дихателната система.

Изпаренията от почистващите средства също вредят толкова, колкото тютюнопушенето. По тази причина е препоръчително да ограничим употребата на препарати.

почистващи препарати

Скандинавските изследователи съветват, ако се налага всеки ден да миете подовете в дома си, да не го правите с препарат, а само с гореща вода и микрофибърна кърпа.

Паралелно проучване, проведено в Лос Анджелис сочи, че голяма част от замърсителите, открити във въздуха в града съдържат елементи, получени след изпарението на препаратите за почистване.

Грешка на повечето хора е и че чистят повърхности всеки ден, без това да е нужно. Сред тях са дървените щори, миялната машина, пералнята и решетките на фурната. При дъските за рязане, от друга страна, може да използвате нарязан лимон, който ще абсорбира бактериите и миризмите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати