Как да се справим с неувереността

Подкрепата на околните помага да се справим с несигурността

Едни се притесняват относно определена част от визията си, други не харесват черти в характера си, а трети се притесняват за мнението на околните. Нормално е да имаме определени несигурности. Притеснително е, ако те започнат да контролират живота ви. Притеснявате се от тялото си, затова няколко лета вече не ходите на плаж.

Притеснявате се от мнението на околните, затова се държите стеснително или избягвате комуникацията. Тревожите се, че не отговаряте на съвременните стандарти, затова се затваряте в себе си. В случай че и у вас се проявяват такива, подобни или съвсем различни мисли, свързани с несигурността ви, продължете да четете.

Какво трябва да постигнете – мир със себе си. Звучи прекалено лесно, нали? Ето и конкретни стъпки за справяне с неувереността. Избягайте от негативната представа, която сами имате за себе си. Тя се получава заради критика от околните, но по-често се получава заради собствената ни критичност към себе си. Замислете се: обвинявате ли някого толкова, колкото обвинявате себе си?

Има ли човек в живота ви, към когото да имате по-големи изисквания, отколкото имате към себе си? Забелязвате ли в другите дребните недостатъци, за които мразите себе си? Знаете, че отговорът на всички тези въпроси е отрицателен.

На първо време се опитайте да се държите със себе си толкова добре, колкото се държите с хората в живота ви. Бъдете благосклонни, добри, научете се да се да прощавате. Научете се да се обичате.

Спрете да се нуждаете от одобрението на всички. Добре е да имате човек, който да може да ви даде ясна представа къде в живота си се намирате. В случай че сте щастливи от постиженията си и се гордеете с тях, не е нужно да се опитвате да бъдете повече и повече, да постигате невъзможното, да доказвате безграничните си възможности.

Несигурност

Подминавайте критиките. Всеки може да ви критикува за всичко. Малко от критиката, която срещате обаче, е градивна. Нея ще я познаете. Всяка друга просто забравяйте. Често чрез критика другите прехвърлят върху вас собствените си несигурности.

Научете се на доверие. Във всеки аспект в живота ви – когато някой каже, че сте красива, не казвайте: Да бе, виж ми носа! , Уф, качила съм 5 килограма! Щом ви го казват, значи го мислят. Ако някой ви каже, че сте интересен събеседник, не питайте дали това е истина. Истина е. Научете се да вярвате, че хората в живота ви са с вас, защото ви обичат и ценят качествата ви. Вярвайте им. Вярвайте и в себе си.

Не позволявайте на социалните мрежи да изкривят представата ви за себе си. Помнете – блогърите и влогърите работят това. Те изкарват пари от това да изглеждат красиви, да публикуват перфектни снимки, да изглеждат така, сякаш животът им е перфектен. Защото всички тези фактори са важни за рекламата. И те обаче в ежедневието си невинаги изглеждат толкова добре; понякога имат пъпки; качват килограми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати