Как да се предпазим от измами на Черния петък

Черен петък

През ноември хората започват да се превръщат в хамстери, но не складирайки своята храна, а заделяйки настрана всеки 1 лв., който би могъл да бъде заделен заради Черния петък - времето на истинския шопинг хаос.

В САЩ, откъдето произхожда понятието Черен петък, много работодатели дават на подчинените си дори почивен ден, за да могат на воля да се отдадат на безразборно пазаруване и съответно харчене на пари.

Всеобщото мнение на хората е, че колкото и пари да бъдат похарчени, те реално ще са спестени, защото са дадени по време на Черния петък. Дали обаче това наистина е реалност и има ли как да се предпазим от измамите на Черния петък?

1. Нереални намаления

Шопинг

Много търговци умишлено качват цените на стоките си поне 1 месец преди започването на Черния петък, за да могат след това да ги намалят. Тук не става въпрос за никакво намаление, а за търговски трик. За да сте сигурни, че няма да попаднете в подобна клопка, е добре да следите цената на търсения от вас артикул (независимо дали става въпрос за дрехи, парфюм или техника) поне няколко седмици преди началото на Черния петък, както и да проверите на каква цена той се предлага от другите търговци.

2. Съмнителен произход

България буквално е залята от китайски стоки, като повечето от тях не гонят никакво качество, именно защото са предназначени за чужди пазари, а не за Китай. Това остава у нас негативно впечатление от китайските стоки като цяло и когато пазаруваме по интернет, ние следим на края на сайта да видим, че пише de, uk, co и т.н. Това обаче съвсем не означава, че желаните от нас стоки ще са произведени съответно в Германия, Великобритания и т.н. Това отново е търговски трик, който да имитира стоки, произведени в Европейския Съюз. А те могат да са от Китай или Виетнам, например.

3. Източване на кредитната ни карта

Пазаруване на Черен петък

За да се предпазите от измамата, пазарувайте само чрез Наложен платеж (плащане след получаване на стоката), а ако не искате да боравите кеш, то тогава следете интернет банкирането си и не използвайте обществен интернет, когато заявявате поръчката си. Също така е задължително в електронния адрес на търговеца да фигурира "https".

Е, вече сте запознати как да се предпазите от най-популярните измами на Черния петък, така че не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем приятно и успешно пазаруване!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати