Нервни навици, които са вредни за вашето здраве

Нервни навици, които са вредни за вашето здраве

Всеки от нас си има накакъв нервен навик. Независимо дали става дума за тропане с крак или усукване на кичур коса, тези поведения, които изглеждат почти неволни, са начинът, по който тялото ви се справя с нервността.

В много случаи тези навици са почти безобидни, но е важно да се замислите над това колко често се ангажирате с нервните си навици и какви дългосрочни ефекти биха могли да окажат върху цялостното ви здраве.

Ето някои от тези нервни навици, които биха могли да окажат лош ефект върху вашето здраве, ако ги правите твърде често.

Изпукване на кокалчетата

Пукането на кокалчетата е често срещано, защото по някакъв начин ви дава психическо спокойствие. Звукът от самото изпукване идва от спукването на газовите мехурчета в ставите на пръстите ви и въпреки че изглежда безобидно, това може да доведе до нараняване или изкълчване на сухожилията.

Изпукване на шията

Според медицината е добре от време на време да изпуквате шията си, но също така е добре да оставите това да бъде направено от професионалист. Това е така, защото в някои случаи това изпукване може да доведе до сериозни усложнения. Изпукването на шията поставя гръбначната артерия в много неудобна позиция. Ако усещате болка в шията, която ви кара да правите това, то най-вероятно имате проблем, за който трябва да се консултирате с лекар.

Дъвчене на химикалки и моливи

Ако някога сте взимали химикалка или молив от някого, знаете че не е рядкост да видите следи от зъби върху тях. За съжаление това не е никак добра новина за зъбите ви и имунната ви система. Дъвченето на химикалки и моливи може сериозно да увреди емайла на зъбите ви, да не говорим колко много микроби и вредни вещества от пластмасите ще попаднат в организма ви.

Дъвченето на дъвка

Нервни навици, които са вредни за вашето здраве

Този на пръв поглед безопасен навик може да навреди на вашето здраве. Актът на дъвчене напряга челюстта, а това може да доведе до силна болка. Друг недостатък е влиянието, което може да окаже влияние върху храносмилателната ви система. Изкуственият подсладител сорбитол, който се намира в повечето дъвки, е известен с това, че причинява болезнени газове и подуване на корема.

Усукване на косата

Нервни навици, които са вредни за вашето здраве

Усукването на косата около пръста ви отново и отново може да доведе до увреждане на космените фоликули. Така че е по-добре да прекратите този навик, за да избегнете нанасянето на ненужни щети.

Чесането

Чесането на кожата също може да се превърне в натрапчиво поведение, което може да причини сериозни щети. Може да доведе до кожни инфекции и кървене.

Докосване на лицето

Колко пъти на ден докосвате лицето си? Вероятно е много повече отколкото си мислите. Според американската академия по дерматология, редовното докосване на лицето ви го излага на мръсотия, бактерии и вируси, което, от своя страна, може да предизвика акне и да увеличи риска от кожна инфекция.

Нервни навици, които са вредни за вашето здраве

Скърцане със зъби

Бруксизмът е медицински термин за скърцането със зъби и то често върви ръка за ръка със стрес или тревожност. Потенциалните негативни последици от скърцането със зъби включват главоболие, болки в устата, износване на зъбите и нарушения на съня за вас или вашия партньор.

Ухапване от вътрешната страна на бузата

Ако редовно хапете вътрешната страна на бузата си, това може да доведе до язви и инфекции в устната кухина. Хапането на една и съща област отново и отново може да доведе до появата на кератоза (малки бели петна).

Смучене на палеца

Този нервен навик се среща най-често в ранна детска възраст, но ако продължавате да го правите и като възрастен, рискувате да си причините проблем свързан артикулацията на речта.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати