Как да разпознаете токсичната любовна връзка

Токсична любовна връзка

Последно време на мода се появи терминът токсични отношения. Това всъщност е любовна връзка, при която единият наранява и носи болка на другия. Но как да разпознаете, че и вие се намирате в токсична любовна връзка.

Характерното за подобни отношения е това, че единият партньор изпитва зависимост, която му пречи трезво да оцени ситуацията, губейки контрол над нея.

В този случай човек започва да изпитва нуждата да е винаги до насилника си и без значение, че той го наранява и обижда емоционално или физически. Подобни доминантни отношения са изключително вредни за психическото здраве на всеки човек и е важно да можете да ги разпознаете навреме, а не да се закопавате все по-дълбоко в тази токсична любов.

При токсичните отношения един от партньорите винаги е жертва и губи своята автономност, независимост и свобода на избор. Това, от своя страна, води до понижена самооценка.

В следствие на това се променя дори начинът на мислене на жертвата. В действителност подобни токсични отношения могат да се сравнят със зависимостта към алкохола или пристрастяването към наркотиците. Именно затова първата и най-важната стъпка е да осъзнаете, че имате проблем и да потърсите помощ от вашите близки или пък от професионалист.

Признаци на токсичните отношения

Нещастна връзка

1. Прекалено идеализирате човека до вас;

2. Не можете да кажете “Не”;

3. Пренебрегвате приятелите си постоянно;

4. Изоставяте вашите хобита и лични интереси;

5. Затваряте си очите на всичко;

6. Искате разрешение дори за най-малките неща от партньора ви;

7. Чувствате се виновни във всяка една ситуация;

8. Занижена самооценка;

9. Чувство на празнота, когато вашата половинка не е до вас;

10. Оправдавате всяка една грозна постъпка на насилника.

Ако и вие се намирате в токсични отношения, тогава е важно да разберете, че човекът до вас няма да се промени никога. Има хора, които чисто подсъзнателно искат да са тирани и за тях други отношения не съществуват.

Не бива да се чувствате виновни и да поемате вината за всичко върху вашите плещи. Ако в даден момент започнете да усещате, че човекът до вас ви задушава и изпадате в подобна токсична връзка, тогава е по-добре още тогава да сложите край.

Спасение от токсична любовна връзка

Спасение от токсична любовна връзка

Разбира се, че всеки човек може в даден момент да е груб без причина и това е напълно нормално. Въпреки това подобно поведение си има своята граница, която не бива да се прекрачва.

Ако осъзнаете, че се намирате в такава връзка, потърсете подкрепа от вашите родните. Добър съвет в тази ситуация е временно да забравите за социалните мрежи, за да не може да четете съобщенията на насилника, който със сигурност ще се опитва да се свърже с вас.

Блокирайте номера му, а ако идва до вас, тогава нека вашите близки да отварят вратата и да му кажат, че вие не желаете да говорите с него.

В началото ще ви е трудно, но е важно да осъзнаете че тази връзка няма бъдеще и да сложите край навреме на подобни токсични отношения. И не бързайте да се впускате в нова връзка след раздялата, защото това също няма да доведе до нищо хубаво. Бъдете търпеливи и знайте, че вашето щастие е някъде там и ви чака!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати