Какви са ползите от това да си говориш сам?

ползите от говоренето сам

Оказва се, че да си говориш сам е много полезно за паметта, когнитивните функции, психическото и физическо здраве. Дори и понякога да забележите как хората ви хвърлят странни погледи, като ви хванат да си говорите сами, утешавайте се с факта, че от това има много ползи.

В следващите редове вижте повече относно предимствата да си говориш сам:

1. Мозъкът ви работи много по-ефективно

Може би ви се е случвало докато пазарувате, да не можете да намерите точно това което търсите, но когато започнете да повтаряте името на продукта на глас, веднага успявате са го разпознаете.

Проучване, публикувано в списание за експериментална психология, показва, че хората, които повтарят името на даден предмет на глас, успяват да го намерят много по-бързо от онези които обикалят магазина мълчаливо.

Хипотезата е, че повтарянето на думи на глас кара мозъка да бъде по-активен и да работи по-бързо.

говоренето сам кара мозъка да работи по-добре

2. Организирате мислите си

В днешния забързан свят милиони мисли минават през главите ни по всяко време. Разговаряйки със себе си, ще можете да сложите ред в мислите си и по този начин ще дадете приоритет на важните неща.

3. Постигане на желаните цели

Изготвянето на списък със задачи звучи като чудесна идея, но в даден момент този списък може да стане твърде дълъг и ще ви бъде трудно да го изпълните.

Психологът Линда Сападин казва, че произнасянето на целите ви на глас, фокусира вниманието ви и държи под контрол емоциите и разсейването.

4. Освобождава стреса

Тъй като разговорът със себе си ви позволява да организирате мислите си и да дадете приоритет на важните неща, умът ви не се състезава постоянно с напрегнатите мисли, за това дали ще имате време да свършите навреме задачите си.

Разговорите със себе си ще ви направят по-спокойни и ще ви помогнат да се подготвите преди важен разговор с колега или началник.

5. Ще бъдете по-самостоятелни

Онези, които си говорят сами, са способни да гледат навътре когато изникне проблем, анализират ситуацията по-задълбочено и решават проблема без чужда помощ.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати