Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с тревожността?

Как да се справим с тревожността?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190207
Как да се справим с тревожността?

Огромен процент от съвременните хора страдат от постоянна тревожност. Социалната дистанция, забързаното ежедневие, заседналият начин на живот и непълноценното хранене са само част от причините да сме в плен на тревожните мисли. Нека видим на какво се дължат те и как да се справим с тревожността по ефективен начин!

Научете се да живеете в настоящето

Хората, които са тревожни, никога не живеят в настоящето. Те или предъвкват тежки моменти от миналото или се страхуват панически от бъдещето. Но както е известно, няма как да се върнем назад, така че е напълно безсмислено да си мислим какво е било преди. Също толкова необосновано е да се опасяваме от бъдещето, защото страховете ни може и никога да не се оправдаят.

От друга страна, губим ценни настоящи моменти и възможности, когато непрекъснато препускаме тревожно от миналото към бъдещето. Опитайте се да следите посока на мислите си и се старайте да се фокусирате върху сегашния момент и хубавите неща, които той ви предлага. Това ще ви помогне да разсеете тревожността.

Спрете да се сравнявате с другите

Справяне с тревожността

Причината да се чувстваме неуверени, недоволни, депресирани и тревожни е това, че непрекъснато се сравняваме с другите. В консуматорския свят, в който живеем, това се е превърнало в начин на живот. Да се конкурираме с другите, да искаме да сме най-добри във всичко, да имаме съвършено тяло, да водим най-луксозния начин на живот. Но не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Не бива да завиждаме на другите за успехите им или пък да искаме да се съревноваваме с тях, защото не знаем те каква цена са платили за постиженията си. Вместо постоянно да сравнявате живота си с този на по-богатите и известните, и да се ядосвате, че не сте като тях, запитайте се какво всъщност искате вие.

Живейте според своите собствени интереси. Бъдете добри в това, което на вас ви харесва. Бъдете уникални и успешни по свой начин. Не забравяйте, че успешен е всеки, който следва собствените си мечти, без значение какви точно са те.

Забравете за чуждото мнение

Една от причините хората да са тревожни е, че постоянно се притесняват дали не са се изложили и какво ще си кажат другите за тях. Истината е, че каквото и да направите, винаги ще има някой, който няма да се съгласи с вас или не ще ви хареса.

И това е в рамките на нормалното. Колкото хора - толкова и мнения. Вместо да се опитате да угодите на околните, научете се да глезите себе си и да правите само нещата, които обичате без чужд натиск.

Спортувайте

Спортът помага да се справим с тревожността

Все повече изследвания намират връзката между заседналия начин на живот и повишената тревожност. От друга страна, хората, които спортуват редовно, се радват на по-спокойни мисли и здравословно самочувствие.

Някои проучвания показват също така, че разходките сред природата (в парка) действат още по-релаксиращо от тренировките в зала например. Дори и да не можете да отделите специално време за спорт, то поне се движете по-малко с кола, изкачвайте стълби, правете йога и медитирайте.

Обградете се с приятни хора

Доказано е, че ако имате в обкръжението си хора, които все недоволстват и се оплакват, има по-голям шанс да изпаднете в депресия.

Изградете кръг от познати, които са активни, позитивни и с приповдигнат дух. За да преборите тревожността, се нуждаете от приятели, които ще ви вдъхновяват и мотивират, а не от личности, които ще ви потискат още повече.

Защо е толкова важно да преборим тревожността? Защото негативните мисли, страхът и паниката ни пречат да се развиваме и да бъдем най-добрата версия на себе си. Ако непрекъснато се страхуваме, в крайна сметка не предприемаме това, за което мечтаем и не живеем истински, а само съществуваме ден за ден. Прогонете тревожните мисли още днес и се впуснете в приключението, наречено живот!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest