Студеното време е опасно за домашните любимци

Студеното време е опасно за домашните любимци

Студените дни носят риск от настинка не само за нас, но и за домашните ни любимци, предупреждават ветеринари. Най-лесно понасят студовете едрите кучета, дори късокосместите.

Като цяло кучетата са най-калените четириноги, те обичат да се разхождат навън дори в студеното време. Но дребните породи кучета наистина страдат в студовете.

В градовете домашните ни любимци дори няма къде да тичат, за да се стоплят. Затова помнете, че всяко домашно куче, особено ако е дребно, има нужда от топла грейка при температура под десет градуса. Тази дреха ще защити вътрешните органи на животното.

Намалете времето за разходки през студените дни – ще видите, че кучето подвива лапи, защото му е студено да стъпва. Това е сигнал да се приберете веднага.

Студеното време е опасно за домашните любимци

Като се върнете вкъщи, изплакнете лапите на любимеца ви, не само за да го изчистите от калта и мръсотията, но и за да премахнете солта, ако навън е имало сняг и са поръсили с луга или сол за топене.

Ниските кучета имат нужда и от изплакване на коремчетата, за да не получат възпаление от солта. Не е необходимо да купувате обувки за кучето си, защото това много затруднява ходенето му.

В студеното време кучетата могат да хванат аденовирус, който на практика е животински грип. Животното кашля постоянно, от носа му текат зелени секрети, то направо се дави. Коричката върху носа се мокри със слаб разтвор на сода и вода и после се маже със зехтин, за да падне лесно. Веднага заведете любимеца си на ветеринар, защото тази болест може да се окаже фатална за него.

Студените дни са опасни за котките, защото те могат да развият цистит. През зимата те са постоянно вътре, както и през лятото, но често в студеното време котката се мушва до парното, а то обикновено е под прозореца.

И ако отнякъде се просмуква студен въздух, мъркащата красавица ще получи възпаление на пикочния мехур, известно като цистит. Ще познаете, че циститът е налице, ако котешката тоалетна е суха, има само няколко капки, обикновено с кръв.

Котката постоянно ще пищи, докато се опитва да се изпишка и ще избягва тоалетната си, като ще оставя локвички навсякъде. В такава ситуация веднага потърсете ветеринар.

Вторият котешки проблем в студа са излишните килограми. Колкото по-малко слънце има, толкова по-мързелив става домашният ви любимец. Ако усетите, че е качил прекалено много, сложете го на диета и играйте с него, за да го раздвижвате.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати