ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Наш учен открил лекарство срещу СПИН

Наш учен открил лекарство срещу СПИН

Лекарство срещу СПИН

Доцент Гъбев от Института по експериментална паразитология и патология към БАН е извършил чудо на чудесата – създал е усъвършенства лекарство против СПИН.

Доказано е, че препаратът е изключително ефикасен. С негова помощ болните от коварния вирус стигат до пълно изцеление. За съжаление поради липса на финансиране медикаментът все още не е внедрен в масово производство.

Лекарство срещу СПИН

В световен план съществуват само препарати, които потискат развитието на вируса и засилват функциите на имунната система, като така удължават с няколко години живота на болния.

При спиране на приема им обаче количеството на вирусите се възстановява и заразеният се връща в първоначалното си състояние.

След 20 години научни усилия и изследователска работа съвместно с баща си - проф. Евгени Гъбев, доцентът е на път да преобърне съдбата на човечеството и да превърне СПИН в лечимо заболяване.

Технологията му е патентована още през 1991 г., а резултатите са представени на различни международни конгреси по въпросите на СПИН. Доц. Гъбев не крие, че среща скептицизъм сред част от колегите си в чужбина.

"Не могат да повярват, че в малка страна като България може да бъде създаден такъв препарат за лечение на СПИН, при положение че държави като САЩ, Англия или Франция, които отделят милиарди, досега не са открили подобно нещо", без капка гордост обяснява нашият учен.

Доц. Гъбев е първият, който решава да приложи за церене на СПИН използваната при лечение на рак и някои бактериални инфекции липозомна терапия.

За целта през далечната 1988 г. той първоначално се заема с капсулирането на класическо антивирусно лекарство против СПИН "Zidovudine". Резултатите от опитите му тогава показват от 4 до 7 пъти по-висок терапевтичен ефект. Това обнадеждава учения и той продължава изследванията.

Някои от българските доброволци, на които през 1997 г., макар и за кратко, е приложен медикаментът против СПИН "Липохивир", са живи и до днес. Преди това, естествено с чужди спонсори, Гъбев купува модерна апаратура за липозомна продукция, с която произвежда доста добър препарат, който е изпробван върху лабораторни мишки.

С разрешение на Националната агенция по лекарствените средства и Министерството на здравеопазването в Инфекциозна болница в София се провежда пилотно клинично изпитване върху 8 тежко болни от СПИН.

Въпреки впечатляващите резултати, които спокойно могат да бъде определени като медицинско чудо, на 1 май 1998 г. експериментът е прекратен поради липса на средства. За краткия период на лечение при заразените е постигнато благоприятно намаляване на вируса, причиняващ СПИН. При един от болните той дори достига ниво под минимума на откриваемост.

Голям плюс на препарата е и друго - прилага се само веднъж или два пъти седмично и това освобождава пациента от задължението да мисли по три или четири пъти в денонощието за прием на медикаменти.

След фалита на изпитанията върху болни доброволци с "Липохивир" доц. Гъбев продължава научната разработка с колеги. Лекарството вече е подобрено значително и е много по-ефикасно от преди. Препаратът е все така уникален и до днес няма аналог в световната наука.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Катя
Катя
29.05.2016 10:51
Явно и в медицината има наши и ...ваши, силни и ... слаби. Ако това откритие беше от американски лекар или от някой в Западна Европа - веднага щеше да бъде признато, патентовано и хората да се лекуват. Но някои умишлено бавят "развитието". Дали защото Земята вече е пренаселена?
1
0
кит
кит
14.03.2014 07:19
Е, да ама още 2009 година е открито лекарство. А колко ли трябва да си тъп, че да убиваш себе си??? Надали човекът, който е писал статията е наясно, че за да убие вируса, убива в този случай човека! Прочетете, информирайте се, тогава пишете небивалици! Жал ми е, че мноого сега ще си мислят, да се йебем, утре ще се излекуваме от СПИН... Дрън-дрън!
1
1
Диса
Диса
14.11.2013 13:30
Това е страхотно, но ще стане ли известно за всички чудното лекарство някога.. или само ще се говори за него.
2
2