ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Да се научим да казваме НЕ

Да се научим да казваме НЕ

Казване на Не

Да умееш да казваш това, което искаш е истинско изкуство. Защото повечето хора вече са заприличали на една и съща фигурка от един калъп – еднакви, с едни и същи мисли и разбирания.

Основната причина се крие в това, че повечето хора се страхуват, че обществото няма да ги приеме, ако имат различни мисли. И по този начин залъгват себе си.

Онова, което ни подтиква да казваме ДА, а всъщност да искаме да кажем силно и ясно НЕ, обикновено се сбърква с чувство за дълг. И още по-лошо би било ако то е объркано с чувство за вина. Нито една крайност не е добра идея.

Постоянното отказване на услуга на някого или нежеланието да помогнем, защото поставяме себе си на първо място, може да бъде разбрано и като егоизъм.

Но понякога да раздаваш себе си за неща, които изключително много те тормозят и не желаеш, не е признак на добрина, а по скоро граничи с неспособност за взимане на адекватно решение.

Не може и не бива някакъв процес да се разглежда просто като „черно и бяло” – тоест ДА те прави винаги наивен, а НЕ – винаги егоист.

Страхът, че хората ще бъдат обидени или няма да ви разберат, ако направите нещо за себе си, не за тях ви превръща в хора, които живеят в подчинение.

Бизнес Дама

Такива, които имат желанието на всички да угодят, не успяват, но въпреки това раздават себе си постоянно. В следващ момент вече започваме да живеем според чуждите очаквания, без да мислим дори за секунда за своите нужди.

Всеки път, когато ни се прииска (или наложи) да откажем си обещаваме това да е следващия път и така отново и отново. Това единствено ни причинява страдания и нищо друго – чувстваме се неудовлетворени и дори нещастни.

Една от причините вечно да сме съгласни с всичко е идеята, че искаме да бъдем приети и по скоро страхът, че ако откажем няма да ни приемат. Трябва да се отървем от това усещане.

- Казвайте НЕ ясно и отчетливо, без да нагрубявате или обиждате някого.

- Казвайте НЕ без да изпитвате ненужното чувство за вина в себе си.

- Казвайте НЕ като след него, винаги може да добавите благодаря за предложението или идеята. Използвайте учтиво отказване, за да не се чувствате толкова зле.

- Запомнете, че ако въпросът позволява да се каже НЕ, то значи човекът ви е дал право на избор – от вас зависи дали ще се възползвате от това. Ваше право е да откажете ако така го чувствате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Елена
Елена
16.01.2014 15:09
Много ще се постарая да използвам съветите Ви!Влагодаря!
1
0