ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Непознатите дестинации: Планината Хуангшан

Непознатите дестинации: Планината Хуангшан

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
674144
Хуангшан

Сред азиатските държави Китай е сред предпочитаите туристически дестинации. Известна е с древната си история, величествените пейзажи, красивите реки и планини, неповторимата си архитектура. Любителите на природата могат да зърната тук величествени гледки, откриващи се от необикновените ѝ скали и върхове.

В Китай има пет свещени планини, които са почитани от местното население. Планината Хуангшан (Huangshan) не е сред тях, но за нея средновековният пътешественик Сю Сяке казва: "Когато човек се е завърнал от Петте свещени планини, той не желае да погледне някоя обикновена планина. Когато се е завърнал от Хуангшшан обаче, той не желае да погледне Петте свещени планини."

Хуангшан е известна като Жълтата планина заради необикновения оттенък, който има. Някога се е наричала Черната планина, а съвременното си наименование - Жълтата планина получава благодарение на поета Ли Бо през 747 година. Разположена е на юг от река Яндзъ и разполага с 72 върхове. Те носят странни имена, свързани с древни предания. Трите най-високи са Лянхуа Фенг (Лотусов цвят), Тяндъ фенг (Връх на божествената столица) и Гуангминг Динг (Връх на светлината). Всички те достигат височина от 1800 метра.

Според китайските художници и поети Жълтата планина притежава четири "първични красоти": величествените хълмове и скали, зелените борове, които достигат възраст от над 1000 години, горещите лечебни извори, в които водата е целогодишно с температура от 42 градуса по Целзий и надвисналите над върховете ѝ облаци.

Местните жители считат, че всеки китаец е длъжен поне веднъж в живота си да посети Хуангшан. И наистина мнозина го правят. За да видят острите гранитни върхове на Жълтата планина тук идват хиляди туристи от цял свят. Те се насочват по обозначените маршрути, за да се изкачат по върховете, изсечени от гранит. Окото им се радва на снегът, покрил боровите дървета и на извисяващите се остри скали.

Планината Хуангшан

Особено интересен е маршрутът до Връх на Божествената столица, който е за по-опитните катерачи. За да стигнете до него ще трябва да изкачите 1300 стъпала и да преминете през хребет, известен като Шаранов гръбнак. Той е широк едва 1 м. и поради трудното му прекосяване е поставена верига, за която можете да се хванете.

Една от най-известните гледки в Жълтата планина е “От вълшебната четка се раждат цветя”. Нарича се така защото се намира в долина, в която има изровен от времето каменен стълб. Върху него е кацнал вековен бор, който изглежда като букет цветя. Гледката към него наистина е като пейзаж от нереален свят.

Можете да посетите Хуангшан по всяко време на годината, но тъй като тук температурите са доста ниски, е добре да го направите през лятото. Непременно си носете дъждобрани и дебели якета, защото дори и по време на най-топлите месеци е доста студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати