ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Психологически портрет на един Дон Жуан

Психологически портрет на един Дон Жуан

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k142
Секси Мъж

Синдромът на Дон Жуан е популярен образ в психологията, взаимстван от литературния герой. За донжуановците е характерно, че се опитват да преспят с колкото се може повече жени.

Откъде се появява?

Според психолозите комплексите на донжуановците се зараждат още в детството им при отношенията с тяхната майка.

Мъжете с този комплекс са имали или прекалено властна и деспотична майка, която ги е потискала по всякакъв начин, или такава, която не им е отделяла никакво внимание.

Флирт

Майки от тези два типа правят невъзможно разгръщането на характера на едно момче и в резултат на това се появяват комплекси, които то проявява в зряла възраст с интимните си партньорки.

Как се държи?

Един Дон Жуан непрекъснато се тресе от съмнения, отнасящи се до неговата самостоятелност. Донжуановците се стремят да доказват значимостта си чрез завоюването, на колкото се може повече сексуални бройки.

По този начин той отмъщава на женския пол за презрителното отношение в детството му.

Донжуановците са диктатори, които не зачитат мнението на една жена и се опитват да потиснат всяка инициатива. Такъв мъж в семейния живот е неискрен и много жесток.

Мъжете с този комплекс се стремят напълно да покорят жената в търсене на истинската любов.

Изневяра

Какво трябва да е отношението към него?

Тези мъже са много самотни и имат нужда от непрекъснати сексусални контакти с различни жени, за да притъпят чувството си за самота.

Многобройните забежки са средство за самоутвърждаване. Типичното за този мъж е, че ако е неверен преди сватбата, ще си остане същият и след брака. Ако е изневерявал на първата си жена, ще го прави и с втората. За него моногамията е мит.

Излишната настъпателност към мъж със синдром на Дон Жуан е погрешна стъпка, защото това само ще увеличи комплексите му за неувереност. На донжуановците им харесва да бъдат хвалени, като им се показва колко обичани и ценени са.

Един Дон Жуан има най-силна нужда от съчувствие. Макар че тези мъже имат голямо самочувствие, за тях е важно да им се казва, че са интересни. По този начин донжуановците ще бъдат по-благодарни и мили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest