ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Факти за куклите, които не знаете

Факти за куклите, които не знаете

Факти за куклите, които не знаете

Джак Райън е създател на популярната кукла Барби. Американецът е роден на 12 ноември 1926 година и умира през 1991 година. В тази връзка от британския вестник „Дейли експрес“ са публикували няколко особено любопитни факта, които са свързани с куклите. Ето и какви са те:

1. Първата кукла Барби се появява през 1959 година, което означава, че популярната играчка вече е на 55 години. Датата е девети март.

2. Смята се, че куклите са сред най-старите играчки в света – причината е в това, че са откривани кукли и в египетски гробове, които са от 2000 г. пр.Хр.

3. Освен красивите кукли, можем да се снабдим и с всякакви аксесоари свързани с тях – според данни къщите на куклите датират от 16-ти век.

4. Създателят на Барби, Джак Райън, е измислил и пантата, благодарение на която коленете и кръста на куклата могат да се свиват. Освен това, той е създател и на гласовата ѝ кутия.

5. Цялото име на популярната като Барби кукла е Барбара Милисънт Робъртс.

6. В своите пиеси Шекспир никъде не споменава кукли, но пък има герой на име Дол Тиършийт. Той е част от втората част на „Хенри IV“.

7. Най-играната пиеса през 2006 година е „Куклен дом“ на Хенрих Ибсен. През тази година се отбелязва и стогодишнината от неговата смърт.

8. Американската компания за електроника „Рейдио Шак“, забранява на филиала на фирмата в Мексико да продава вуду кукли с американски футболни фланелки – това се случва през 2009 година.

9. В света вече са известни дори хора, които визуално се опитват да приличат на популярната кукла Барби. Има обаче и много колекционери, които са се ограничили до това да събират любимата си играчка. Оказва се, че най-много кукли Барби има германката Бетина Дорфман – жената притежава повече от 15 хиляди кукли.

10. Според Иран куклите Барби могат да повлияят лошо на децата, затова през 2012 година се забранява продажбата им в страната. Властите изтъкват като причина желанието да опазят страната си от упадъчното влияние, което според тях има западната култура.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати