Колко пъти ви се е случвало да свиете нос, след като сте опитали храната си, казвайки: Солта не е достатъчна? Или пък да не можете да продължите с храненето, защото то е много солено? Това е съставката, която трябва да е точна-нито повече, нито по-малко. Така че, дори да мислите, че знаете всичко, което трябва да знаете за солта, помислете отново.
Защо солта е важна
Значението на солта в нашата диета често се разбира погрешно. Солта е от съществено значение за здравословното, балансирано хранене, тъй като активира мозъчните ни клетки и поддържа храносмилането ни, регулира водния баланс в тялото, поддържа функционирането на мускулите и е необходима и за провеждането на нервните импулси.
Защо трябва да регулирате приема на сол
Често се забелязва, че премахването на излишния натрий от диетата може да бъде много ефективно за контролиране на кръвното налягане. Хората, които са били посъветвани да намалят натрия в диетите си, просто да преминат към сол с ниско съдържание на натрий, която е специално формулирана да осигурява 15% - 30% по-малко натрий. Високото кръвно налягане е критичен рисков фактор, така че е наложително да се поддържа нисък прием на натрий.
Дневна доза сол
И така, колко сол ни трябва - експертите единодушно препоръчват дневната доза натрий да бъде около 2400 мг, което се равнява на 5 г сол (една чаена лъжичка). Хората, живеещи в крайбрежни пояси, в горещ и влажен климат, и тези, които се потят във фитнес залите, може да се нуждаят от повече, за да компенсират прекомерното изпотяване. Въпреки това е наложително да се придържате към препоръчителната дневна доза прием на натрий.
Забележка: хората, страдащи от кръвно налягане, оток (подуване на части от тялото), чернодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, нефротичен синдром с бъбречна дисфункция и цироза на черния дроб може да бъдат посъветвани да спазват диета с ниско съдържание на натрий.
Как можете да намалите натрия
Пийте повече вода, яжте повече храни, богати на калий (за да балансирате натрия), добавяйте адекватно сол към всяко ястие и сервирайте салати без добавка на сол.
Четете внимателно етикетите; солта присъства в почти всяка храна - от консервирани храни и кетчуп, до хляб. Избягвайте храни, които включват повече от 0.6 грама натрий на 100 г храна.
Вижте ползите за здравето на черната сол.