Тайните вредят на здравето

Клюкарки

Пазенето на тайна вреди сериозно на здравето, твърдят специалисти от Бизнес школата на Колумбийския университет. Когато човек е принуден да запази някаква тайна, това му създава емоционално натоварване, което се отразява и на здравословното му състояние, поясняват специалистите.

Учените са направили изчисления и според резултатите пазенето на тайна може да се окаже също толкова тежко и да изисква толкова енергия, колкото изисква и носенето на някакъв голям товар. Не на последно място – пазенето на тайната може да се отрази много негативно и на работния процес на човека.

Учените обясняват, че задачите ще му се видят по-сложни, ще спадне и производителността му, тъй като мозъчният ресурс ще бъде намален.

Вниманието му ще е насочено другаде и постепенно това може да се отрази на всички останали дейности на пазещия тайната, категорични са специалистите.

Експериментът, който учените са провели, включва група доброволци – те били помолени да определят наклона на даден хълм.

Едновременно с това, участниците в изследването са пазели някаква тайна. Оказва се, че поверителната информация, с която разполагат, е намалила правилната оценка на доброволците.

Тайни

Резултатите от изследването категорично показват още, че мъжете пазят по-трудно тайни, за разлика от дамите. Господата не държали ценната за друг човек информация по-дълго от три часа, а около 50 на сто от мъжете разказвали тайната едва след няколко минути – поне на един човек.

Съревнованието на двата пола в това отношение се оказва в полза на дамите, посочва се в проучването. Жените явно са доста по-издръжливи от господата в това отношение – те пазели тайна най-малко три часа и половина.

От друга страна, обаче, споделянето на информация, която ви е била доверена като тайна, може да бъде възприето и като клюкарство.

Ако все пак сте решили да споделите подобна информация с някого, може би трябва да премислите решението си. В крайна сметка тайната ще бъде запазена най-добре, когато се знае само от един.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати