Сарказмът ни прави в пъти по-креативни

Сарказъм

Ако искате да сте по-креативни, заложете на сарказма, съветват ни учени от САЩ. Специалистите са провели експеримент с участието на 300 доброволци, а цялото им проучване може да бъде намерено на страниците на вестник Дейли мейл.

Резултатите от изследването посочват, че слушането или използването на коментари със саркастичен характер правят човек по-добър в работата му. Доброволците, които са се отдали на сарказъм или пък са слушали подобни изречения, се справили доста по-добре с поставените им от учените задачи.

Оказва се, че 75 на сто от групата, които са получили саркастичен коментар, са се справили и да достигнали да правилните решения. Едната от задачите се състояла в това доброволците да успеят да залепят върху стена горяща свещ, като основната идея е да не пада горещ восък на пода.

Докато участниците в проучването измисляли как да се справят с проблема, учените възложили същата задача и на контролна група, която не е подложена на хапливи коментари предварително. Изводът е, че хората, които са подложени на саркастични забележки, се справят много по-добре с непознати задачи, за които се изисква доза креативност.

Работа

Няма значение за какъв вид сарказъм става дума, поясняват специалистите – дали ще е саркастична критика, гняв, насмешливи заяждания или комплименти. Сарказмът като цяло активира мозъчните процеси, категорични са американските учени.

Съветът на експертите е всеки ден да си подаряваме доза сарказъм – подобни коментари ще предизвикат мозъка да разсъждава много по-абстрактно, обясняват учените.

От друга страна, подходът на някои мениджъри, които се стремят да изчистят напълно сарказма от работното място, може да окаже пагубно влияние и върху производителността и върху приходите.

Защо това е така? Най-вероятната причина е това, че за да се разбере сарказмът, човек трябва да умее да разпознава противоречащи си твърдения, обобщават специалистите от САЩ. Това предизвиква мозъка на човек да премине незабавно в режим на абстрактно възприемане на информацията, която получава.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати