ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Маркират диаманти с 3D лазер

Маркират диаманти с 3D лазер

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Гривна с диаманти
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Иновативен метод за маркиране на диаманти с 3D лазер ще ги пази от кражби и нелегално добиване. Технологията не наранява скъпоценните камъни и не се отразява на тяхната естетическа стойност.

Учените от Физическия институт "Лебедев" са разработили и патентовали методи за микро маркиране на диаманти с помощта на специални лазери, използвани в очната хирургия. "Белезите" са невидими за човешкото око.

За маркирането на диамантите учените използват фемтосекундни лазери. Тяхното въздействие върху всякакви повърхности, като стъкло, скъпоценни камъни и дори – живи клетки, се изучава отдавна.

До момента те бяха използвани само при очни операции. Оказва се обаче, че те успешно могат да се използват за маркиране на скъпоценности. Процедурата е кратка, но с много добри резултати. В нея диамантите биват подлагани на много бързи и изключително мощни лазерни импулси.

Резултатът от експериментите дава възможност на учените да патентоват два метода за маркиране, които се различават по силата на въздействието на лазера. При първия метод чрез точково отслабване на кристалната решетка лазерът създава микроскопични графитни петънца вътре в диаманта.

диаманти

Те не могат да бъдат видени през микроскоп, ако не бъде използвано специално осветление. Маркировката започва да излъчва червена светлина, само когато през иначе прозрачния кристал премине мощен лазер в зелената зона на спектъра.

Методът е изключително добър, тъй като на практика не може да бъде унищожен, без разбиването на диаманта.

Във втория метод скъпоценният камък се подлага на лазерна радиация. По този начин в него се създават точкови дефекти, свободни места и заставки, които са ясно различими при прецизен преглед.

В диаманта се прави малка "картинка" (баркод или текст), чиято големина не надвишава тази на микрон. Това я прави невидима за невъоръженото око.

До момента, подобни резултати даваха опитите с нискоенергийни електрони. Новата лазерна технология обаче дава възможност маркировката да се направи триизмерна, което на практика я прави уникална и неповторима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest