Доказано! Щастието се крие в парите

Пари

Нещата, които носят истинско щастие, не се продават. Това клиширано изречение е романтично и със сигурност - грешно!

Учените от десетилетия се опитват да установят дали парите могат да ни направят наистина щастливи. Връзката между щастието и парите се изследва в академичните среди, а отговорите от години са еднозначни – парите могат да купят щастие, но много по-малко, отколкото се нуждаят хората.

Истинското щастие не се крие в материалните неща, учи ни моралът, но по-учени от него твърдят точно обратното.

Щастието се крие именно в парите. Те позволяват на хората да живеят по-здравословно, което, от своя страна, означава и по-дълго. Когато разполагаме с тях, не страдаме от непрестанен стрес, имаме възможност да прекарваме повече време с приятели и семейство, да релаксираме, да спортуваме и да се отдаваме на всевъзможни хобита. Това са все неща, които карат човек да се чувства щастлив.

Въпреки това анализите по въпроса наистина показват, че богатите хора не са по-щастливи от бедните. Специалисти са се заели да разяснят защо след като могат да си купят щастие, богатите не го правят.

Според тях отговорът е повече от очевиден – богатите хора не знаят в какво да влагат парите си, за да им носи то щастие. За да си купи щастие, човекът трябва да знае кое ще му го донесе и кое ще го задържи във времето.

Финансите са възможност за щастие, която повечето хора прахосват твърде неразумно. Те се сдобиват само с неща, за които само си мислят, че ще им донесат щастие. Подобни емоционални покупки в повечето случаи се оказват погрешни.

Така например много повече положителни емоции носи закупуването на преживявания. Всяко нетипично събитие или поредица от събития, които преживяваме и с които придобиваме житейски опит, носят много повече щастливи емоции в сравнение с материалните покупки.

Друга грешка е наливането на финанси в мащабни и скъпи покупки като спортни коли, мечтани скъпи почивки и други, тъй като човек има навика да се приспособява и постепенно да свиква с най-големите радости. Поради това е много по-удачно да се залага на различни, чести и малки удоволствия.

Социалният контакт също е сред нещата, които могат да ни направят щастливи. Въпреки това има тенденция колкото повече пари има един човек, толкова по-саможив да бъде. Така обаче няма как да е щастлив.

Човешката хиперсоциалност е довела до уголемяването на мозъка трикратно за 2 млн. години. Именно качеството на социалните взаимоотношения е определящ фактор за щастие. Освен това е установено и че най-щастлив е човек, когато харчи пари за другите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати