Бъдете оптимисти, за да не си докарате сърдечно заболяване

Казват, че оптимизмът прави деня по-светъл, а живота – по-хубав. Оказва се, че наистина е така. Ново проучване предупреждава, че при песимистите има по-голям риск от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Тези, които обмислят бъдещето си и смятат, че е сигурно, че хубавите неща в живота тепърва предстоят, имат много по-добри нива на кръвната захар и кръвното налягане, са установили още учените.

Изследването е дело на експертите в Медицинския университет в Хелзинки, Финландия. В него са изследвани 2000 мъже и жени в продължение на цели 11 години. Данните показали, че 121 участници в проучването, всеки от тях с отчетливо по-мрачна визия за бъдещето от останалите, са починали от сърдечносъдови заболявания.

Оптимизмът обаче не трябва да се превръща в самодоволна визия за бъдещето, а здравословният начина на живот да бъде пренебрегван, предупреждават финландските учени. Все пак това състояние на духа значително подобрява перспективата на хората за по-дълъг и пълноценен живот, казват още те. Изследването категорично е доказало, че негативизмът носи риск за здравето.

Нивата на песимизъм могат да бъдат измерени доста лесно. Той може да бъде много полезен инструмент, заедно с други рискови фактори като диабет, хипертония или пушенето. В тяхната съвкупност ние можем да лесно да определим риска от коронарна болест, която е честа причина за смърт, казва водещият на изследването д-р Мико Пенклеланен.

В хода на проучването учените анализирали данните от предишен мащабен проект, който изследвал процесите, настъпващи със стареенето сред финландците. Там били отбелязали как напредъкът на годините се отразява на 2267 човека на възраст от 52 до 76 години. Данните обхващали социално-икономическия статут, психологическия фон, начина на живот, нивото на кръвната захар, кръвното налягане, предписания и болести.

Учените оценили нивата на оптимизъм и песимизъм от данните за психологически фон на доброволците.

На основа на всичките събрани данни от двете изследвания учените точно определили, че рискът от смърт, породен от сърдечносъдово заболяване, е с 22% по-висок при песимистите в сравнение с оптимистите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати